Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Xάνεται το δημοτικό κτήμα στις "Στάχτες Μυλακίου

Επανέρχονται τα σχέδια για Βιομηχανική και Ρυπογόνα χρήση του;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

Αλιβέρι 25-6-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με την από 6-5-2016 απόφασή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανακάλεσε την κατά κυριότητα παραχώρηση στο Δήμο Ταμυνέων, - και μετέπειτα φυσικού κληρονόμου Δήμου Κύμης- Αλιβερίου - έκτασης 186 στρ. του Δημοσίου Κτήματος στη θέση Στάχτες Μυλακίου με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση σχολείου, αθλητικών εγκαταστάσεων και ανάπλασης.
Η παραχώρηση είχε γίνει – όπως συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις παραχώρησης δημόσιας γης - με όρο την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού εντός 5ετίας, με δυνατότητα κάθε φορά διεκδίκησης παρατάσεων.
Πέρα από την προχειρότητα διατύπωσης του  αιτήματος στην αρχική φάση του πρώην Δήμου Ταμυνέων,  δεν έγινε τίποτα επί 12ετία, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η παραχώρηση και να κινδυνεύει το ακίνητο να οδηγηθεί σε άλλου τύπου «αξιοποίηση», ανοίγοντας το δρόμο και την «όρεξη» στους δύο μεγάλους γειτονικούς επιχειρηματικούς ομίλους (LAFARCE –ΔΕΗ)  να επαναφέρουν  τα παλιότερα σχέδιά τους για Βιομηχανική «αξιοποίηση» (μονάδα λιθάνθρακα, συμπαραγωγή ενέργειας κλπ) που είχαν οδηγηθεί σε ματαίωση και ανατροπή κάτω από τους μαζικούς ενωτικούς αγώνες των κατοίκων της Περιοχής και του Περιβαλλοντικού κινήματος.
Η εγκληματική αμέλεια τόσο της παρούσης όσο και των δύο προηγούμενων δημοτικών αρχών σε συνδυασμό με την ολιγωρία, το λιγότερο,  που επέδειξε στην συγκεκριμένη  φάση η σημερινή  ηγεσία του Δήμου ( δεν θέλουμε να σκεφτούμε κάτι χειρότερο ) δημιουργούν  εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής. Θα επανέλθουμε στα προ του 2004 δεδομένα;
Να είναι όλοι βέβαιοι, όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος, ότι η τοπική μας κοινωνία θα αντιδράσει και να μην κάνουν «δεύτερες σκέψεις». Αυτό πού κάποιοι θεωρούν Δημόσιο «Κτήμα» δεν είναι τίποτα άλλο από μια θαλάσσια έκταση επιχωμένη με ραδιενεργό τέφρα από  καύση λιγνίτη της ΔΕΗ. Δηλαδή Μια χαβούζα τοξικών ρύπων η οποία αποσυντίθεται και διαχέεται στο Νότιο Ευβοϊκό. Προφανώς και δεν ισχύει η παλιά οικονομίστικη λογική της δήθεν αναπτυξιακής αξιοποίησης ενώ πρέπει να προγραμματιστεί η απορρύπανση της περιοχής.
• Καλούμε την Κυβέρνηση να μην παραδώσει το ακίνητο στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, πολύ περισσότερο στο ΤΑΙΠΕΔ. Η μόνη αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτήματος που μπορούμε να αποδεχτούμε είναι αποκλειστικά και μόνο αυτή που θα αναφέρεται σε ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΚΟΠΟ.
•  Καλούμε  το Δήμο Κύμης Αλιβερίου άμεσα να αντιδράσει στην πιο πάνω απόφαση και να επανέλθει  με αίτημα για την εκ νέου παραχώρηση στο Δήμο μας του Δημοσίου «κτήματος» στις Στάχτες Μυλακίου.
•  Καλούμε το Δήμο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος  να προχωρήσουν άμεσα στην προώθηση αιτήματος για την απορρύπανση της περιοχής με την απομάκρυνση της ραδιενεργού τέφρας, χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ κλπ).
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Λαγανάς                                                                     Ε. Σπίθας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου