Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Έκθεση στην Ποταμία: Η Ιστορία του "Αληθούς Σταυρού"


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να επισκεφτείτε την έκθεσή που παρουσιάζουμε στο πανέμορφο γραφικό χωριό της (Άνω) Ποταμίας Κύμης, στον εκθεσιακό - μουσειακό χώρο, «Το λιοτρίβι του Κασομούλη».
Ο σταυρός είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά σύμβολα και συνδέεται με τις αρχαίες θρησκείες. Συναντάται σε διάφορες παραλλαγές ως σύμβολο ή διακοσμητικό μοτίβο, από τους προϊστορικούς χρόνους στη Μινωική Κρήτη, στη Μυκηναϊκή Ελλάδα, τη Βαβυλώνα, την Παλαιστίνη, τη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και αλλού.
Η χρήση του σταυρού από τους Ρωμαίους ως όργανο μαρτυρικού και ατιμωτικού θανάτου για τους κατάδικους, έμελλε να αλλάξει για πάντα τη θέση του στην ιστορία.
Η φωτογραφική αυτή έκθεση επικεντρώνεται σε δύο ιστορίες (τοιχογραφίες) που αφορούν τον Σταυρό του Κυρίου.
Στην πασίγνωστη κυρίως στην Δ. Ευρώπη Ιστορία του «Αληθούς Σταυρού», από το Αrezzo της Τοσκάνης στην Ιταλία και την Ιστορία του «Τιμίου Σταυρού» στην Ανατολή, από τον μεταβυζαντινό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Αγιασμάτι της Κύπρου.  
Η δύο αυτές ιστορίες παρουσιάστηκαν το 2012 από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια της έκθεσης:
Η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού», απ’ όπου και προέρχεται η φωτογράφισή τους.

Με εκτίμηση

Βελισσάριος Ελευθερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου