Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Γάμος στην "Νότια Εύβοια"

Σήμερα ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου κ. Μπουραντάς βρέθηκε στην Κύμη όπου τέλεσε τον Πολιτικό Γάμο του ανηψιού του Γιώργου Λεονάρδου. Το Λαλα το εύχεται στους νεόνυμφους βίο ανθόσπαρτο.

"Εφυγε" ο Τάσος Τσερόλας, στενός φίλος του Στέλιου Καζαντζίδη

Έφυγε χθες από την ζωή και κηδεύτηκε σήμερα στο Βασιλικό ο εργολάβος Τάσος Τσερόλας γνωστός ως στενός φίλος και συνέταιρος του Στέλιου Καζαντζίδη. Ο Τάσος Τσερόλας γεννήθηκε πριν από 85 χρόνια στον Λοφίσκο Αυλωναρίου και είχε αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια κατοικούσε στο Λευκαντί.

"ΑΝΑΤΡΟΠΗ- ΝΕΑ ΑΡΧΗ" Διαχείριση απορριμμάτων Δήμου Κύμης Αλιβερίου: Ολέθριος Φαύλος Κύκλος


Η διαχείριση απορριμμάτων, σήμερα, στη χώρα ,δυστυχώς, διατηρείται σε τριτοκοσμική κατάσταση – στις τελευταίες θέσεις στο θέμα της ανακύκλωσης παραμένει η Ελλάδα, με το 81% των αστικών απορριμάτων να καταλήγει στους ΧΥΤΑ με βάση τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα η Eurostat-με ευθύνη του πολιτικού προσωπικού των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ -ΠΑΣΟΚ  και της πλειονότητας των αιρετών περιφερειακών και τοπικών αρχόντων.
Αξιολογώντας τη μέχρι τώρα πορεία στο φλέγον αυτό ζήτημα της περιοχής μας παρατηρούμε διαρκείς παλινωδίες, έλλειψη οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης, προσπάθεια υπονόμευσης της μιας δημοτικής παράταξης από την άλλη ανάλογα με το ποιος έχει την αρχή, τοπικισμοί που υποκινούνται από τις δημοτικές παρατάξεις ή κόμματα και αγγίζουν την ανησυχία των κατοίκων που διαμαρτύρονται , δικαιολογημένα ή όχι, ότι τα σκουπίδια θα έλθουν στο χωριό τους. Από την άλλη πλευρά οι περιβαλλοντικές συνέπειες γιγαντώνονται, διότι τα σκουπίδια στις χωματερές αποτελούν απειλή για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τα πρόστιμα για την ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΥΤΑ)  σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία  γίνονται  επιβαρυντικά για το Δήμο και τους δημότες.
Σήμερα, συνεχίζεται η ίδια κατάσταση: ελάχιστα έως μηδαμινά ποσοστά ανακύκλωσης, ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, καιόμενα επί μέρες σκουπίδια τους καλοκαιρινούς μήνες, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα , με άλλα λόγια τοξικές βόμβες σπαρμένες στο δήμο. Υποκρισία, αδιαφορία, στενά τοπικά συμφέροντα, ανικανότητα διαχείρισης, έλλειψη εμπιστοσύνης σε όποιο σχέδιο- έστω και ελλιπές- που προτείνεται διαμορφώνουν μια χαώδη κατάσταση που διαιωνίζεται με εκατέρωθεν ύβρεις και απειλές δημοτικών συμβούλων, γελοιοποίηση των θεσμών, ψεύδη και κοροϊδία των τοπικών κοινωνιών.
Εμείς ως δημοτική παράταξη υποστηρίζουμε κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια μετά από τεκμηριωμένες οικονομικο-τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, η διαχείριση να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, στηριζόμενη στις προτεραιότητες της μείωσης των απορριμμάτων και της διαλογής στην πηγή. Ένα μοντέλο που στηρίζεται σε αποκεντρωμένες υποδομές διαχείρισης με τη λογική της εγγύτητας, της μικρής κλίμακας, του χαμηλού κόστους και της μέγιστης ανταποδοτικότητας.
Απαιτείται λοιπόν η διαμόρφωση πολιτικών για: α. την πρόληψη δημιουργίας και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, β. την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, γ. τη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή, τη δημιουργία «πράσινων σημείων» στους δήμους όπου θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία κέντρων μονάδων συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών όπως για παράδειγμα οι συσκευές, τα υφάσματα, είδη ένδυσης, υπόδησης, κ.ά.
δ. τον διαχωρισμό των επικίνδυνων αποβλήτων, ε. τη κομποστοποίηση οργανικών με ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στ. Θεσμοθέτηση των διαδικασιών για το συντονισμό-αξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης σε κάθε επίπεδο(δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, έλεγχος και παρακολούθηση της αποδοτικότητας όλων των επί μέρους δράσεων ιδιωτικών και δημόσιων, στο πλαίσιο του συστήματος), την ανάληψη διορθωτικών παρεμβάσεων και την ανάπτυξη δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού με συντονισμό σε κάθε επίπεδο.
Σε αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αναφοράς, οι συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι, οι δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς όπως η οικιακή κομποστοποίηση, δηλαδή, η προμήθεια κάδων στους κήπους κατοικιών για την εναπόθεση των αποβλήτων τροφίμων και την παραγωγή ενός καλού προϊόντος κομπόστ για την εξυπηρέτηση γεωργικών σκοπών , και η δράση(ανακύκλωση με 4 κάδους) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με κινητοποίηση του πιο ευεπίφορου και συνεργάσιμου τμήματος του πληθυσμού που είναι οι μαθητές. Έως το τέλος του 2015 πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ξεχωριστή συλλογή τουλάχιστον χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου και γυαλιού.
Στο Δήμο μας ύστερα από προσεκτική μελέτη και οικονομική ανάλυση έχουμε την υποχρέωση να λύσουμε το χωροταξικό για τη δημιουργία ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που συμπιέζουν τα σκουπίδια), σε κεντροβαρή  σημεία, ένα στο βόρειο και ένα στο νότιο σημείο του Δήμου, διευκρινίζοντας στους δημότες πως τα ΣΜΑ δεν είναι χωματερές σκουπιδιών  Αυτό απαιτεί συναίνεση-συμφωνία των εμπλεκόμενων φορέων-παρατάξεων-συλλόγων και δημοτών  με τη κατίσχυση της γενικής βούλησης για το κοινό συμφέρον, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση του προβλήματος. Θα ήταν αδιανόητο όμως να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση εάν δεν λειτουργήσει παράλληλα η ανακύκλωση σε όλο τον Δήμο με την αγορά και τοποθέτηση κάδων ανά υλικό και συγχρόνως η εκπαίδευση των κατοίκων.
Η παράταξη μας λέει κατηγορηματικά ΟΧΙ σε φαραωνικά έργα που αποσκοπούν στη  εξυπηρέτηση μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων για την κατασκευή εργοστασίου και την καύση των σκουπιδιών με οποιονδήποτε τρόπο. Οποιαδήποτε αποτυχία στη διαχείριση δεν θα είναι τυχαίο γεγονός, αλλά συνειδητή εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και υφαρπάζουν κοινοτικούς και εθνικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις και συμπερασματικά τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.
Τα σκουπίδια , εν κατακλείδι , δεν είναι πρόβλημα είναι πλούτος. Έχουν την αξία της πρώτης ύλης αλλά και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Η κακή διαχείριση δημιουργεί τα προβλήματα. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε φιλοσοφία, να υιοθετήσουμε τη φιλοσοφία των γερόντων «δεν πετάμε τίποτε» και  «τίποτα δεν πάει χαμένο»» και να αντιληφθούμε πως μόνο η κυκλική οικονομία και μόνο αυτή θα είναι αειφόρα αλλά απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα παραδείγματα πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι ένας καλός οδηγός ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές στη διαχείριση των σκουπιδιών. Μία ολιγωρία  από μέρος του δήμου (συνειδητά ή ασυνείδητα) θα απαγορέψει ουσιαστικά την αξιοποίηση τόσο σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δύναται να προστατεύσουν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη σημαντικά. Ο δήμος μας οφείλει  να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσεων που θα περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό για κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή και συνολική διαχείριση των αποβλήτων. Για να το κάνει αυτό πρέπει να αντιληφθεί ενιαία τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καθώς θα πρέπει να συντονίσει πέρα από την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων και την πετυχημένη υλοποίηση των δράσεων. Μόνο μια τέτοια τύπου διαχείριση έχει οικονομικό. κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.
                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
                                        ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΝΕΑ-ΑΡΧΗ
                                          ΝΕΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                                               Αλιβέρι 8-4-2015

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ


Βασικά σημεία της πρότασης
Η σκέψη μας για τον σχεδιασμό κυριαρχείται από ορισμένες παραδοχές.
1.  Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι μία δημόσια διαδικασία, την ευθύνη της οποίας θα έχει πλήρως ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου.
2.  Αρχή  μας είναι ότι τα απορρίμματά μας τα διαχειριζόμαστε εμείς (ως Δήμος) και δεν μεταφέρονται αλλού.
3. Ο σχεδιασμός γίνεται με ορίζοντα 20ετίας τουλάχιστον και δεν υποτάσσεται στη πίεση προστίμων, για βεβιασμένες αποφάσεις(π.χ. 2 ΣΜΑ και τέλος;).
4.  Απαραίτητη είναι η Διαδημοτική Συνεργασία των Δήμων της Νότιας Εύβοιας Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου και ίσως μέρος του Δήμου Ερέτριας(Αμάρυνθος).
5. Επειδή κλείνοντας και αποκαθιστώντας άμεσα τους ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων - Χωματερές), δεν θα υπάρχει τίποτα δεσμευτικό (υπάρχουσες δομές) θα κάνουμε ένα άλμα στη βέλτιστη μορφή διαχείρισης.
6.  Η διαχείριση ξεκινά και τελειώνει με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Η ορθή διαχείριση βασίζεται στην εμπειρία από την εφαρμογή σε άλλες χώρες, που για 10ετίες ακολουθούν προωθημένες μορφές διαχείρισης, αλλά και εμπειρία εφαρμογών στη χώρα μας, στο σχήμα :
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΘΑΨΙΜΟ ΣΕ ΧΥΤΥ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ
Μπορεί αυτή η σειρά να ακολουθηθεί στο Δήμο μας ;
Ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.
α. Μεγάλες αποστάσεις >70km.
β. Δήμος γίγας με ανομοιογενή πληθυσμό. Αποτελείται από 2 πόλεις (Αλιβέρι-Κύμη), 45 κοινότητες και 111 οικισμούς, συνενώνοντας 5 πρώην Δήμους (νυν Δημοτικές Ενότητες).
γ. Αρνητική γεωμορφολογία. Χρονοβόρο, δύσκολο και κοστοβόρο οδικό δίκτυο (ορεινές περιοχές κ.α.)
δ. Ανεπαρκείς υποδομές, προσωπικό, τεχνικά μέσα κλπ.
ε. Κλείνοντας-αποκαθιστώντας άμεσα τους ΧΑΔΑ, όλα ξεκινούν από την αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τί  πρέπει και τί μπορεί να γίνει ;
1. Να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ συσκευασιών με τους μπλε κάδους σε όλο το Δήμο. Αντιστοιχούν περίπου 400 κάδοι (1 προς 75 κατοίκους) για χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Κύμης


«Θέμα: Προβλήματα του Νοσοκομείου Κύμης.
Τα προβλήματα του νοσοκομείου της Κύμης που καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή παραμένουν άλυτα και οξύνονται, η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη.
Λόγω των ελλείψεων, επειδή υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες, το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εφημεριών. Παρά το γεγονός ότι το οργανόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες στηρίζονται σε προσλήψεις μέσω εργολάβου, με 4ωρα και 247 ευρώ το μήνα.
Συχνά παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα και υπήρξε περίοδος που το νοσοκομείο "δανείστηκε" φίλτρα για την αιμοκάθαρση από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Τα ασθενοφόρα είναι παλιά και οι οδηγοί, που είναι και διασώστες, δεν επαρκούν. Οι δύο τραυματιοφορείς δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες.
Οι ελλείψεις στα μαγειρεία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Χρέη μαγείρου καλούνται να κάνουν εργαζόμενες στα πλυντήρια, τραπεζοκόμοι και βοηθοί θαλάμου.
Οι ανάγκες που επιβάλλουν αυξημένη κοινωνική φροντίδα έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν μπορούν να καλυφθούν από τη μοναδική κοινωνικό λειτουργό του νοσοκομείου, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας είναι οδυνηρά. Η συνθηματολογία της κυβέρνησης αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων της περιοχής. Στην πράξη συνεχίζεται η πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των ασθενών και των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας, τι προτίθεται να κάνει για την πρόσληψη οδηγών, μαγείρων, για να ενισχυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου;».


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου

     
                                                                                                        
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       Κάρυστος     8 / 4 / 2015
ΔΗΜΟΣ  ΚΑΡΥΣΤΟΥ                                   
ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                         Αριθ.  Πρωτ.:   3803
Τηλ. 22243 50016                                                                                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                    ΠΡΟΣ
                                                                          κ.      Δήμαρχο Καρύστου
                                                                        κ.κ.   Δημοτικούς Συμβούλους
                                                                         κ. κ.   Πρόεδρους  Τ.Κ.                                                                                      
                                                                          κ. Προέδρους Τοπ. Συμβουλίων Νέων

Π   Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η

Σας  καλούμε  να προσέλθετε  σε τακτική  Συνεδρίαση  στο  Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλυβίων την  16η   Απριλίου   2015,  ημέρα Πέμπτη  και  ώρα  20:00   μ.μ.  για τη συζήτηση  και  λήψη  αποφάσεων  στα  παρακάτω θέματα της  ημερήσιας διάταξης:

1.  Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος.
2.  Λήψη απόφασης για την στέγαση του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) Καρύστου.
3. Προτάσεις για την κατάργηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Καρύστου.
4.Γνωμοδότηση επί του σταδίου Β1 της μελέτης: «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης –ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Μαρμαρίου».
5. Έγκριση ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων έτους 2014 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καρύστου.
6.  Λήψη απόφασης για την απασχόληση στον Δήμο Καρύστου φοιτητών ΑΕΙ στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
7.Έγκριση αλλαγής χρηματοδότησης του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για το μήνα Δεκέμβριο 2014.
8.Κατανομή επιχορήγησης έτους 2015 στο ΝΠΔΔ «ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ, Πολιτιστικός, Αθλητικός  και Τουριστικός Οργανισμός Δήμου Καρύστου Ν.Π.Δ.Δ.».
9. Κατανομή επιχορήγησης έτους 2015 στο ΝΠΔΔ «Οργανισμός Περιβάλλοντος, Παιδείας, Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Καρύστου «Ι., Θ. & Π. ΚΟΤΣΙΚΑΣ».
10 Κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές.
11.  Έγκριση Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης για την διενέργεια έργων αρχαιολογίας στο πλαίσιο του έργου: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Μαρμαρίου».
12. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Μαρμαρίου».
13. Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης της προμήθειας: «Εξοπλισμός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)» και καθορισμός τρόπου ανάθεσής της.
14.          Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης της προμήθειας: «Εξοπλισμός Μονάδας Κομποστοποίησης» και καθορισμός τρόπου ανάθεσής της.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Γιώργος Θεοδώρου: «Και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον».



Στο Αυλωνάρι υπήρχε ένα κόσμημα, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο παλιό Γυμνάσιο, δίπλα στην Εκκλησία.
Η αίθουσα, στη δημαρχία Κατσούλη ανακατασκευάστηκε και εξοπλίσθηκε πλήρως,  με έδρανα, καθίσματα, μικροφωνική εγκατάσταση, προτζέκτορα, κουρτίνες, αιρ-κοντίσιον ενώ αλλάχτηκαν και τα κουφώματα. κλπ.
Στη διάρκεια της  δημαρχίας Θωμά,  ακριβώς λόγω της κεντροβαρικής θέσης του χωριού,  εξυπηρετούσε τις ανάγκες συνεδριάσεων φορέων, όπως των συλλόγων του Δήμου, συνολικά ή κατά ενότητα,  συνεδριάσεις της δημοτικής ενότητας Αυλώνος,  υποδοχή εκπροσώπων της πολιτείας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ. Δεν είχε μόνο πρακτική χρησιμότητα αλλά αναδείκνυε την κεντρική θέση  του Αυλωναρίου. Η αίθουσα αυτή αιφνίδια, χωρίς καμία ειδοποίηση, καμία διαβούλευση, γυμνώθηκε παντελώς και θα παραδοθεί, ακούγεται, στο ζωγράφο Παπασάββα ως μόνιμο εκθετήριο.
Τα αντικείμενα της αίθουσα διανεμήθηκαν, άτακτα και ακατάστατα, σε προέδρους τοπικών κοινοτήτων, αγροτικά ιατρεία κλπ Σήμερα πλέον το Αυλωνάρι δεν έχει καμία αίθουσα που να μπορεί να φιλοξενήσει  ευπρόσωπα οποιαδήποτε συνεδρίαση
Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει το χωριό μας και υποσκάπτει την θέση του.
Ας σημειωθεί ότι είχε προταθεί οι πίνακες αυτοί να εκτεθούν σε αίθουσα του Λυκείου Αυλωναρίου όπου εκτός των άλλων η πρόσβαση είναι ευολότερη.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, που επί δημαρχίας Μπουραντά, το Αυλωνάρι υφίσταται πλήγματα. Όλη αυτή η υποβάθμιση χρεώνεται στον αντιδήμαρχο Γιάννη Κούκη και τον πρόεδρο Βασίλη Μαυρομάτη.
Γιώργος Θεοδώρου
Τοπικός Σύμβουλος Αυλωναρίου

Γιάννης Μανώλης: Περί συμμετοχής στην ανακύκλωση και άλλα παραμύθια!


Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Καρύστου, κ. Αλέξανδρου Αλούκου, για την αναγκαιότητα συμμετοχής των δημοτών στην ανακύκλωση: http://neastyranews.blogspot.gr/2015/04/blog-post_17.html . Για να λειτουργήσει, βέβαια, ικανοποιητικά ο συγκεκριμένος θεσμός χρειάζεται, εκτός από στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, και η απαραίτητη αξιοπιστία εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες, μπορεί να διαπαιδαγωγήσει την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στην καλλιέργεια της αναγκαίας περιβαλλοντικής συνείδησης. Δυστυχώς, πριν περίπου 2 μήνες με απόφαση του επικεφαλής της συμπολίτευσης, κ. Ραβιόλου, αρκετοί από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης μετατράπηκαν σε συμβατικοί. Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών από την τοπική κοινωνία και την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να ανακαλέσει την λανθασμένη απόφαση της.

Έτσι, λοιπόν, με την ανακοίνωση του κ. Αλούκου πείστηκα ότι επιτέλους θα διορθωθεί αυτό το τερατώδες σφάλμα. Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες μου γρήγορα διαψεύστηκαν. Το Μεγάλο Σάββατο, πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο μου προς τον Άγιο Δημήτριο, συνάντησα αρκετούς μπλε κάδους διάσπαρτους στα ορεινά χωριά της δημοτικής ενότητας Μαρμαρίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως συμβατικοί (βλ. φωτογραφίες). Όταν δε, ρώτησα τους αρμόδιους για ποιο λόγο οι μπλε κάδοι έχουν εξαφανιστεί από το Μαρμάρι και χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους εκτός της ανακύκλωσης, η απάντηση που πήρα ήταν ότι αυτό αποτελεί απόφαση της δημοτικής αρχής.
Η εμπειρία του κ. Αλούκου σίγουρα θα τον έχει διδάξει ότι ασυνείδητη δημοτική αρχή, αδυνατεί να καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στους δημότες. Θα γνωρίζει, επίσης, ότι από τη σύμβαση, που υπέγραψε ο δήμος Καρύστου προ διετίας, απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να επιχειρείται η επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, να ενσκήψουν σε αυτά και να δώσουν άμεση λύση, διότι εκτός από τους εαυτούς τους κοροϊδεύουν και τους δημότες, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον και διασύροντας, ταυτόχρονα, την περιοχή μας στους επισκέπτες.

Με εκτίμηση,
Γιάννης Μανώλης