Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Γιάννης Μανώλης: Γιατί ο Α. Τζιτζικώστας αποτελεί την βέλτιστη επιλογή για την κεντροδεξιά;


Κατόπιν των 4 διαδοχικών ηττών (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, δημοψήφισμα) που υπέστη η κεντροδεξιά παράταξη, καθώς και της επιζήμιας για τη χώρα και τους πολίτες διακυβέρνησης της αριστεράς, οι επικείμενες εσωκομματικές εκλογές είναι πιο κρίσιμες από ποτέ. Κρίσιμες αφενός, γιατί δεν νοείται σύγχρονο δυτικό πολιτικό σύστημα χωρίς μια ισχυρή κεντροδεξιά και αφετέρου, διότι τα στρατηγικά αδιέξοδα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου σύντομα θα οδηγήσουν σε νέα πολιτική κρίση και, ως εκ τούτου, η παράταξη χρειάζεται να βρει το βηματισμό της, τη δυναμική της και την επανασύνδεση της με την κοινωνία.
Η εμπειρία των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων μας διδάσκει ότι, παρά τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της οπισθοδρόμησης που αυτά συνεπάγονται για τη χώρα μας, η πλειοψηφία των πολιτών απεχθάνεται τους παλιούς πολιτικούς, τις παλιές νοοτροπίες και τις απαρχαιωμένες πρακτικές. Ψάχνει αγωνιωδώς για την ελπίδα, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να προκύψει από το παλαιό πολιτικό προσωπικό. Δικαίως ή αδίκως, καλώς ή κακώς, εκείνα τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες. Σε όσα, λοιπόν, λάθη και αν υποπέσει ο κ. Τσίπρας και όσες γραφικότητες και αν κάνει ο κ. Καμμένος, η πλειοψηφία θα τους θεωρεί ως το “λιγότερο κακό” σε σύγκριση με τους άλλους.
Από τα παραπάνω ανάγεται το συμπέρασμα ότι η κεντροδεξιά παράταξη χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας, κατά την άποψη μου, αποτελεί την βέλτιστη επιλογή για 3 βασικούς λόγους:
1) Προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο του επιτρέπει να έχει δύο πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα: πρώτον, δεν έχει τη φθορά της κεντρικής εξουσίας (είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν έχει υπογράψει μνημόνιο) και, δεύτερον, βρίσκεται εγγύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται δίπλα, σε μόνιμη βάση, στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
2) Παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι ένας ικανότατος άνθρωπος. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2014 επανεξελέγη με ποσοστό 71%, στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όσο και από το ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για δεύτερη μάλιστα διαδοχική χρονιά, ήρθε πρώτη πανελλαδικά στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
3)Το σημαντικότερο στοιχείο, που κατά τη γνώμη μου αναδεικνύει τις ηγετικές του ικανότητες, είναι η αποφασιστικότητα του. Αποφασιστικότητα η οποία είναι απαραίτητη για τις ρηξικέλευθες αλλαγές σε δομές, νοοτροπίες, πρακτικές που έχουν ανάγκη τόσο η παράταξη όσο και η πατρίδα μας. Όπως πριν 18 μήνες πήγε κόντρα στη βούληση της ηγεσίας της παράταξης και κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές με ποσοστό 71%, έτσι και τώρα δεν υποτάχθηκε στις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από τις φατρίες του κόμματος, σπάζοντας τον κανόνα της επετηρίδας. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί εχέγγυο ότι εφόσον εκλεγεί έχει την απαραίτητη βούληση και το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι η νίκη Τζιτζικώστα θα αποτελέσει μια νέα ελπιδοφόρα αφετηρία για την παράταξη, το πολιτικό σύστημα και τη χώρα.

Με εκτίμηση,
Γιάννης Μανώλης
Πολιτικός Επιστήμονας      



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου