Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Είναι απαραίτητοι οι ΣΜΑ ή υπάρχει άλλη λύση;


Η δημιουργία των ΣΜΑ παρουσιάζεται σαν απαραίτητο έργο από αυτούς που θέλουν να διατηρηθεί η τριτοκοσμική πρακτική των τεράστιων ΧΥΤΑ, αλλά και να συμπληρωθεί από την ακόμη πιο επικίνδυνη, δαπανηρή και καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων πρακτική της καύσης απορριμμάτων. Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες οι ΣΜΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν δώσει τη θέση τους σε άλλες μορφές διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.
Αντίθετα από τους ΣΜΑ μπορεί να υπάρξει μία εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων που θα είναι  φιλική προς το περιβάλλον και θα μπορεί να φέρει έσοδα προς τους δήμους που θα την εφαρμόσουν. Αυτή η εναλλακτική διαχείριση δεν απαιτεί Σταθμούς Μεταφόρτωσης, γιατί προϋποθέτει το διαχωρισμό των σκουπιδιών στην πηγή και την επεξεργασία τους σε μικρές εγκαταστάσεις, κοντά στην περιοχή από όπου συλλέγονται.
Στις μονάδες αυτές μπορεί να γίνεται πλήρης διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων από τα ζυμώσιμα, που μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για άριστης ποιότητας λίπασμα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, αδρανή υλικά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν στην οδοποιία και σε αποκαταστάσεις τοπίων. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με πολύ μικρό κόστος, καθώς απαιτούν απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Επιπλέον δεν προκαλούν καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον, δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους δημότες και ρίχνουν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη, καθώς δημιουργούν έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών. Η παραπάνω μέθοδος δεν «ακούγεται» για το λόγο ότι επειδή είναι τόσο απλή, τόσο φτηνή, αλλά και οικονομικά ωφέλιμη για τους δημότες δεν ενδιαφέρει τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Αντίθετα τα συμφέροντα αυτά επιδιώκουν κέρδη από τη μεταφορά και τη καύση των απορριμμάτων.
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΣΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ;
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ένας ΣΜΑ μπορεί να «ξεπλύνει» επικίνδυνα βιομηχανικά και τοξικά απόβλητα, καθώς ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων από τη φύση του αποτελεί το ιδανικό μέρος για να πραγματοποιηθεί το σχετικό κουκούλωμα των πιο πάνω υλικών με τα αθώα σκουπίδια ενός νοικοκυριού. Σε όλη την Ευρώπη οι ΣΜΑ φτιάχνονται για να μεταφορτώσουν προς τελική διάθεση μόνο τα απορρίμματα που δεν έχουν διαχωριστεί στην πηγή και δεν έχουν υποστεί αποκεντρωμένη επεξεργασία. Φτιάχνονται δηλαδή για να υποδεχτούν αυτό που “ξεφεύγει” από τη διαλογή στην πηγή, που σήμερα στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 20-30%.
ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ «ΚΟΚΚΙΝΟΚΛΗΣΙΕΣ»; ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΙΔΙΚΟΥΣ»;
ΜΗΠΩΣ ΕΓΩΪΣΤΙΚΑ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ;
Ένας κλασικός τρόπος για να επιτεθείς σε έναν αγώνα, είναι να συκοφαντήσεις αυτούς που αγωνίζονται. Οι κάτοικοι ξέρουν πολλά, ανάμεσα στα οποία είναι ότι εκτός από το γεγονός της ολοκληρωτικής καταστροφής του ευρύτερου οικολογικού περιβάλλοντος της περιοχής που αφορά ειδικότερα ένα ποταμό (ΜΑΝΙΚΙΑΤΗ) που εκβάλλει σε μια θάλασσα (ΣΤΟΜΙΟ – ΜΟΥΡΤΕΡΗ – ΠΛΑΤΑΝΑ) στην οποία κάνουν μπάνιο χιλιάδες δημότες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελεί ότι πιο αξιοποιήσιμο διαθέτει η περιοχή, τίθενται σε κίνδυνο και η δημόσια υγεία καθώς μολύνεται το νερό, ο αέρας και γενικότερα το ευρύτερο οικοσύστημα.
ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ;
Στην περίπτωση του ΣΜΑ, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο βιολογικός καθαρισμός αφορά και τα στραγγίσματα της συμπίεσης των σκουπιδιών, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο βιολογικός καθαρισμός θα λειτουργεί στην εντέλεια (κάτι που είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας), δε θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι δε δεσμεύει όλες τις επικίνδυνες ουσίες των υγρών αποβλήτων. Η μονάδα βιολογικής επεξεργασίας δεν μπορεί να κάνει τελείως ακίνδυνα τα υγρά απόβλητα, αφού δεν μπορεί να κατακρατήσει τα βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά. Ιδίως τα βαρέα μέταλλα, που θα υπάρχουν σε αφθονία στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που τα σκουπίδια είναι ανακατεμένα με βιομηχανικά απόβλητα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και υπεύθυνα για καρκινογενέσεις.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ «ΜΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»;
Θα πρέπει επίσης να δοθεί και μια απάντηση σχετικά με το υγρό υπόλειμμα της διαδικασίας συμπίεσης των απορριμμάτων – γνωστό και ως «σκουπιδόζουμο». Που ακριβώς θα πηγαίνουν αυτά τα στραγγίσματα, που θα γίνονται καθημερινά και για μακρόν χρονικό διάστημα;
Τι θα γίνει εάν οι μονάδες υποδοχής ή τυχόν καύσης (αν και δεν αναφέρονται) δεν δέχονται κάποια στιγμή για οποιοδήποτε λόγο τα σκουπίδια του συγκεκριμένου ΣΜΑ; Θα επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς ή θα δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς στην εν λόγω περιοχή;
Ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος των δημοτών από τη σχετική διαχείριση; Πόσο θα διαμορφωθούν τα δημοτικά τέλη από τη νέα αυτή «επένδυση»;
Η ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ των δημοτών των όμορων Δημοτικών Διαμερισμάτων απάντησε στις σχετικές επιδιώξεις της δημοτικής αρχής με τις κινητοποιήσεις της. Και αυτή η βούληση δεν ανήκει σε κανένα, παρά μόνο στους δημότες που την εξέφρασαν, εκφράζοντας συλλογικά μόνο τον εαυτό τους. 
Η συναίνεση και η δημοκρατική διαβούλευση σε ένα τόσο καίριο θέμα αποτελεί το μονόδρομο για να εκπληρώσει η τοπική αυτοδιοίκηση το πράγματι δύσκολο έργο της.

ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου