Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πως έφτασε ως εδώ ο Σύλλογος Οξυλιθιωτών. Επιστολή Τάσου Βελισσαρίου και Δημήτρη Νάνου


Επειδή το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλές ανακρίβειες από τους εναπομείναντες του Δ.Σ. του συλλόγου, οι οποίοι λειτουργούν με έναν τρόπο που εκφράζει απόλυτα την ρήση «τα παιδία παίζει», καλό θα ήταν να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους Οξυλιθιώτες για την πραγματική κατάσταση του συλλόγου, υπηρετώντας πάντοτε την αλήθεια.
 Καταρχάς, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω μια επιστολή την οποία είχε συντάξει η κα Γλυκού Ζωή τον Ιούλιο του 2013 και στην οποία η συντάκτης, παρακολουθώντας τα δρώμενα του συλλόγου από την Κύπρο, με πόνο ψυχής κατέθετε τις αγωνίες της για το μέλλον του συλλόγου και τους φόβους της για επικείμενη διάλυσή του. Προφανώς η κα Γλυκού διέθετε προφητικές ικανότητες, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος! Στην εν λόγω επιστολή αναρωτιόταν γιατί κάποιοι ήθελαν να καταστρέψουν ό,τι είχε φτιαχτεί με κόπο στο παρελθόν, δήλωνε αδυναμία οι νεοεκλεγέντες να παραλάβουν από τους προηγούμενους, «ντρεπόταν» για όσα συνέβαιναν, απαιτούσε Γενική Λαϊκή Συγκέντρωση και κατάθεση απολογισμού και ισολογισμού του προηγούμενου Δ.Σ., ώστε κάθε Οξυλιθιώτης να γνωρίζει τα έργα του συλλόγου και την οικονομική υπόστασή του και τέλος καλούσε τους Οξυλιθιώτες να ξεσηκωθούν από τους καναπέδες κατά των προηγούμενων Δ.Σ. .
 Στην χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, ας απαντήσει η κα Γλυκού Ζωή στην προφητική της επιστολή για την διάλυση του συλλόγου κατά την διάρκεια της θητείας της.
Το ίδιο θα μπορούσαν να πράξουν και όλοι οι εναπομείναντες του  Δ.Σ. και εν συνεχεία να απαντήσουν εάν δύνανται σε «καυτά» ερωτήματα και εύλογες απορίες που γεννώνται και να δώσουν λόγο για τα έργα τους ή για να είμαστε πιο ακριβείς… για την παντελή έλλειψή τους.
 Αγαπητό Δ.Σ. του συλλόγου μπορείτε λοιπόν να απαντήσετε στο εξής ερώτημα: τι παραλάβατε πριν δύο χρόνια και τι παραδίδετε τώρα; Και αν η μνήμη σας είναι «κοντή», θα σας απαντήσουμε εμείς.
 Παραλάβατε έναν σύλλογο βιώσιμο, με ένα προϋπάρχον χρέος το οποίο είχε διακανονιστεί προς το ΙΚΑ και με έναν προϋπολογισμό που επέτρεπε την τέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων ζωογόνων για το χωριό μας.
 Παραλάβατε έναν σύλλογο που υποστήριζε την ύπαρξη και λειτουργία μιας ζηλευτής σε όλη την Εύβοια βιβλιοθήκης, εξοπλισμένης με Η/Υ και διαθέτουσα επί σειρά ετών υπάλληλο με ωράριο ώστε να λειτουργεί εύρυθμα και η οποία αποτελούσε στολίδι για την μικρή κοινωνία μας, εργαστήρι πολιτισμού-παιδείας, κοινωνικοποίησης, πνευματικής ανάτασης.
Παραλάβατε έναν σύλλογο που εξέδιδε μια αξιοπρεπέστατη εφημερίδα καθιερωμένη απ’ αρχής του συλλόγου η οποία έστω και για τρεις φορές τον χρόνο διατηρούσε ένα ελάχιστο επίπεδο ενημέρωσης και κοινωνίας πληροφοριών τοπικού ενδιαφέροντος, στον κόσμο των Απανταχού Οξυλιθιωτών που ζουν μακριά και η εφημερίδα αποτελούσε για αυτούς πολύτιμο δέσιμο με τον τόπο καταγωγής τους.
Παραλάβατε έναν σύλλογο που έστω και με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες αλλά με μεγάλη «ψυχή», μεράκι, αγάπη για το χωριό και διάθεση για ενεργή συμμετοχή στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, διοργάνωνε πλείστες εκδηλώσεις με κάθε ευκαιρία. Τι να πρωτοθυμηθούμε, αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού και προσφορά λουκουμάδων με την εθελοντική συμμετοχή ανθρώπων που αγαπούν το χωριό και το δείχνουν στην πράξη, κοπή πίτας, προσφορά μπακαλιάρου στην γιορτή του Ευαγγελισμού, διοργάνωση χορών χειμώνα-καλοκαίρι με αποκορύφωμα εκείνων του δεκαπενταύγουστου…
Και ας έρθουμε τώρα σε απαντήσεις που είναι προφανές ότι δυσκολεύεστε να τις δώσετε από μόνοι σας.
Παραδώσατε (λίγο νωρίτερα από ότι υπολογίζατε…) ένα σύλλογο ο οποίος είχε την φαεινή ιδέα να πληρώσει εφάπαξ εισφορά στο ΙΚΑ, σε καιρούς που ακόμα και αν κάποιος διαθέτει χρήματα προσπαθεί να μπει σε ρύθμιση, πόσο μάλλον αν δεν έχει, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί οικονομικά, να αδυνατεί να καλύψει την μισθοδοσία της υπαλλήλου της βιβλιοθήκης, η οποία φυσικά οδηγήθηκε σε παραίτηση και τελικά να κλείσει η βιβλιοθήκη. Όμως η βιβλιοθήκη δεν ήταν το μαγαζί σας για να το διαχειρίζεστε κατά το δοκούν. Ήταν ο μόχθος χρόνιων προσπαθειών ανθρώπων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να την «κρατήσουν όρθια» και εσείς με ένα ανυπόγραφο χαρτί, χωρίς προγενέστερη απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. και χωρίς Γενική Συνέλευση, την καταργήσατε εν μία νυκτί, χωρίς καμία ντροπή και απόδοση ευθυνών.
 Παραδώσατε έναν σύλλογο που διέκοψε την έκδοση της εφημερίδας επικαλούμενο προφανώς οικονομική δυσπραγία, λες και οι σύλλογοι παρελθόντων ετών δεν είχαν και εκείνοι αντιμετωπίσει παρόμοιες δυσκολίες. Με μόνη διαφορά, ότι εκείνοι ήξεραν να μάχονται και να δίνουν ανάσες ζωής στον τόπο με όποιον τρόπο μπορούσαν. Και αυτό που παρέδιδαν δεν ήταν σίγουρα «τα όπλα».
Παραδώσατε έναν σύλλογο που το μόνο ίχνος κοινωνικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ήταν ο χορός τον δεκαπενταύγουστο. Υποκλινόμαστε στην μοναδικότητά σας, έκπληκτοι από την πρωτοτυπία σας!
Και ας έρθουμε τώρα και σε κάποια άλλα θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης μνείας, ώστε να «φωτιστεί» όλο το θεατρικό σκηνικό στο οποίο παίζατε πρωταγωνιστές με υποβολή των μεντόρων σας.
Παραβιάσατε κατ’ εξακολούθηση το Καταστατικό του συλλόγου αντιμετωπίζοντάς το ως «μπακαλόχαρτο», δημιουργώντας εύλογες απορίες για τα αίτια και τους ενδεχόμενους σκοπούς μια τέτοιας τακτικής. Και ο πιο αφελής παρατηρητής θα δυσκολευόταν να το αποδώσει, απλά σε άγνοια. Στο απόγειο της πρωτοτυπίας σας, παραιτήθηκαν πέντε από τα εννέα μέλη, χωρίς να ανακοινωθούν επισήμως οι παραιτήσεις και αντικαταστάθηκε το ένα μέλος από αυτά επιλεκτικά από τον δεύτερο σε σειρά επιλαχόντα. Γνωρίζετε ότι από το καλοκαίρι του 2014 που έγινε αυτή η αντικατάσταση και από τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου που έλαβαν χώρα οι υπόλοιπες παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ., λειτουργήσατε χωρίς νομιμοποίηση, χωρίς πλειοψηφία; Πώς αποφασίζατε, πώς διαχειριστήκατε τα οικονομικά του συλλόγου, πώς πληρώνατε, πώς εκδίδατε αποδείξεις, αν συνέβαινε αυτό;
Όταν παραλάβατε από την προηγούμενη διοίκηση, κάνατε βαρυσήμαντες αναφορές για ύπαρξη χρεών, αφήνατε υπονοούμενα για κακοδιαχείριση, σπιλώνατε «ελαφρά τη καρδία» την υπόληψη και ηθική υπόσταση ανθρώπων που είχαν μοχθήσει για τον σύλλογο, βάζοντας ακόμα και χρήματα από την τσέπη τους για να διευκολύνουν κάποιες στιγμές οικονομικής δυσπραγίας. Αναλάβατε τον ρόλο του «λαϊκού» δικαστή και αφού ελέγξατε τα παραληφθέντα βιβλία, τα περιφέρατε παντού ώστε να τα δουν οι ειδικοί συμβουλάτορές σας και να αποφανθούν, δυστυχώς για εσάς, άνθρακας ο θησαυρός.
Όταν όμως ήρθε η στιγμή να παραδώσετε εσείς, παραδώσατε προς έλεγχο στην ελεγκτική επιτροπή ένα κατ’ ευφημισμόν βιβλίο οικονομικής διαχείρισης κατάπτυστο, τετράδιο πρώτης δημοτικού, δυσανάγνωστο και γεμάτο σβησίματα, μουτζούρες και διορθώσεις, με εγγεγραμμένα ποσά δαπανών χωρίς αντιστοιχία με τιμολόγια ή με παραστατικά των οποίων τα ποσά δεν συμφωνούσαν με τις εγγραφές. Το εν λόγω βιβλίο, η ελεγκτική επιτροπή κλήθηκε να το υπογράψει σε δύο συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης, με συμμετοχή με τα βίας δέκα ατόμων και το έκανε με επιφύλαξη.
Γιατί δεν βγάζετε και αυτό το βιβλίο σε περιφορά, να το θαυμάσουν οι Οξυλιθιώτες; Σε μία από τις πολλές παράτυπες συνελεύσεις ο πρόεδρος μας ανέφερε ότι ανεβάσατε τον πήχη πολύ ψηλά, μόνο που αντί να τον περάσετε από πάνω περάσατε από κάτω. Και αν πράγματι επιτελέσατε αξιομνημόνευτο έργο στην διάρκεια της θητείας σας, γιατί δεν θέσατε εκ νέου υποψηφιότητα, έστω κάποιοι εξ υμών, ώστε να μην διακοπεί αυτή η «αξιοζήλευτη» ανοδική πορεία του συλλόγου;
Θα μπορούσαν να γραφτούν και άλλα πολλά για τα έργα και τις ημέρες σας, αλλά ο κόσμος έχει καταλάβει και σας έχει τοποθετήσει στην συνείδησή του στην θέση που σας αρμόζει. Αποτελείτε την μαύρη διετία του συλλόγου, τον οποίο απαξιώσατε, θεωρώντας ότι μπορείτε να τον διοικείτε με τα ψέματα, τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τις υποδείξεις πολιτικών μεντόρων, που ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο.
Κύριοι, ο σύλλογος θα ξαναβρεί τον δρόμο του, θα ξανασηκώσει κεφάλι, θα αποτελέσει και πάλι φορέα κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων πολύτιμων για την ιστορική ταυτότητα του τόπου. Θα έχει την δυναμική συνέχεια που του αξίζει, από ανθρώπους που πιστεύουν πραγματικά σε αυτόν και που δεν αναζητούν μέσα από αυτόν ιδιοτελώς προσωπική και επαγγελματική προβολή. Μόνο τότε θα ανταμειφθούν οι εναγώνιες προσπάθειες και οι κόποι τόσων ανθρώπων που μόχθησαν στο παρελθόν για την γόνιμη πορεία του.
ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ
Για το προηγούμενο Δ.Σ. του Συλλόγου
Τάσος Βελισσαρίου, πρώην Πρόεδρος

Δημήτρης Νάνος, πρώην Γραμματέας

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν αναφερατε οτι ο συλλογος γλυτωσε 1500ευρω απο την εφαπαξ καταβολη του χρεους.
    >>>>>>>>>>> οτι υπηρχαν χρεη προσ την υπαλληλο απο το προηγουμενο ΔΣ
    Το καταστατικο δεν το εχω διαβασει κ δεν μπορω να εκφερω γνωμη
    το τι ηταν χειροτερο οικονομικα για το συλλογο το να εκδοσεισ εφημεριδα και να χρεωθει ο συλλογος η να πληρωσεις την οφηλη και να γλιτωσεις το προστιματο ασ κρινει ο καθενασ μασ ξεχωριστα
    αληθεια γιατι ολοι κανουν γαργαρα το πυροσβεστικο που σαπιζει απο το 2008 (καποιοσ απο εσας ηταν κ τοτε στο ΔΣ? αν οχι ζηταω συγνωμη) που αυτεσ τισ μερεσ ηταν αναγκαιο
    τωρα για τα χρηματαη γνωμη μου ηταν ορκοτοσ λογιστησ για να φανει ποιοσ εχει δικιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή