Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Νέοι Ορίζοντες: Δεν έλειπε ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου κατά την ημέρα της παράδοσης.

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Κύμης – Αλιβερίου                             
      27-7-2015                                                  
Το να κακοποιείται βάναυσα η αλήθεια δεν τιμά την Δημοτική Αρχή, αλλά υποτιμά τους δημότες . 
Ούτε ένα ευρώ δεν πληρώθηκε χωρίς τιμολόγια.
Ούτε ένα ευρώ δεν έλειπε από τα ταμεία του Δήμου κατά την ημέρα της παράδοσης.
Σε μια εποχή που η Ελληνική κοινωνία ταλανίζεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από την κρίση αξιών, κάποιοι θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να παίξουν τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια.
Οφείλουμε για άλλη μια φορά λοιπόν να επαναλάβουμε τα όσα ήδη έχουμε πει δημόσια από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία δυστυχώς αρέσκεται στο να κωφεύει.  Τα έχουμε αναφέρει στα Δημοτικά Συμβούλια (στο βαθμό που μας επετράπη να μιλήσουμε), σε συνέντευξη τύπου στο Αλιβέρι η οποία έγινε με μόνο λόγο την ενημέρωση των δημοτών για τα οικονομικά λόγω της φίμωσης μας στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά  και με άλλες δημόσιες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις μας. 
Αναγκαζόμαστε  όμως δυστυχώς να το επαναλάβουμε και σήμερα μετά τα όσα δημοσιοποιούνται <εντέχνως>.
Δεν υπήρξε καμία οικονομική «τρύπα» στον Δήμο επί θητεία μας.
Δεν έλειπε ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου κατά την ημέρα της παράδοσης.
Ούτε ένα ευρώ δεν πληρώθηκε δίχως τιμολόγια. 
Πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν όφειλαν να πληρωθούν τα τιμολόγια που πληρώθηκαν. 
Τον Φλεβάρη του 2014 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  έγινε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μια πράξη που γίνεται συχνά για να προσαρμοστεί αυτός στις ανάγκες του Δήμου όπως κάθε φορά αυτές διαμορφώνονται. 
Η αναμόρφωση απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Λόγω όμως προεκλογικής περιόδου η απόρριψη της απόφασης από αυτήν και οι παρατηρήσεις που την συνόδευαν δεν υπήρχε χρόνος για να διορθωθούν μετά την ημερομηνία της επιστροφής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί η αναμόρφωση για διάστημα περίπου 7 μηνών, (από 1 Μαρτίου έως 31 Αυγούστου- πριν τις εκλογές αλλά και μετά τις εκλογές), όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Οι ανάγκες όμως σε πολλούς τομείς  δεν σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω εκλογών. Αποτέλεσμα, κάποιες δαπάνες να γίνουν με διπλή εντολή με ευθύνη του Δημάρχου εφόσον δεν υπήρχε εγκεκριμένη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πληρωμές αυτές έγιναν χωρίς συμβάσεις ή χωρίς έλεγχο των αρμόδιων επιτροπών παραλαβής, ή χωρίς τεκμηριωμένη αναγκαιότητα από αιρετούς και υπαλλήλους, ή χωρίς αντίκρισμα σε υπαρκτές  προμήθειες (πχ καυσίμων, λιπαντικών, ανταλλακτικών κτλ.), ή δίχως εργασίες αναγκαίες να εκτελεστούν (πχ εργασίες στα σχολεία) ή χωρίς αμοιβές εργατών για επιβεβλημένες εργασίες στην καθαριότητα, πυρασφάλεια κλπ. Εάν δεν γινόταν αυτό οι υπηρεσίες και γενικότερα η λειτουργία του Δήμου θα σταματούσε, θα αναστελλόταν, για 7 και παραπάνω μήνες. Κάτι που προφανώς δεν μπορούσε από κανέναν να γίνει αποδεκτό.


Να τονίσουμε επίσης ότι,  εμείς ως δημοτική αρχή αποστείλαμε όλες αυτές τις δαπάνες προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και ενημερώσαμε από την πρώτη στιγμή την νέα δημοτική αρχή για τις ενέργειές μας αυτές.
Είναι εμφανές  λοιπόν, ότι ποτέ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κάτι  κρυφό σε όλα αυτά. Όσοι τα παρουσιάζουν όλα αυτά  ως “τρύπα” προς όφελος μας ή οτιδήποτε άλλο, απλά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Για εμάς ήταν προτεραιότητα η λειτουργία του Δήμου και η κάλυψη των αναγκών των δημοτών και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη μας  για τις πράξεις μας.  
Να υπενθυμίσουμε επίσης  ότι το 2010 οι οφειλές του Δήμου όπως τον παραλάβαμε, ήταν 8.050.000 ευρώ, πέραν των κατασχετηρίων που ακολούθησαν μέχρι το τέλος της θητείας μας στις 31/8/2014, που ξεπέρασαν το επιπλέον ποσόν των 3.000.000€.   
Μετά  την ολοκλήρωση της θητείας μας οι  οφειλές  που παραδώσαμε ήταν μόλις 2.400.000 ευρώ. Δηλαδή μειώσαμε το χρέος κατά 70% μέσα σε 3,5 χρόνια, σε περίοδο κρίσης και με τις κρατικές επιχορηγήσεις προς το Δήμο να έχουν μειωθεί κατά 80%, συν το όποιο έργο καταφέραμε να παράξουμε. Έργο που κατά πολλούς ήταν πολύ σημαντικό. Και όλα αυτά χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, τα τέλη ύδρευσης, τα τέλη αποχέτευσης κτλ.  
Ας ειπωθεί λοιπόν ΟΛΟΚΛΗΡΗ η  αλήθεια και ας  μην υποτιμόνται οι  δημότες!
Άλλο <τρύπα> , άλλο έλλειμμα και άλλο ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ οφειλές, που είναι το μόνο το οποίο εμείς παραδώσαμε.  
Η  προτεραιότητα της κάλυψης  των αναγκών του Δήμου  και οι επιλογές του Δημάρχου σαφώς και επιδέχονται και κρίση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα , στα οποία οι ίδιοι προσφύγαμε, αλλά  και πολιτική  κριτική.  Η προσωπικότητα όμως και το ήθος του κάθε ανθρώπου δεν μπορούν ανέξοδα και ύπουλα να αμαυρώνονται. Κάποιοι έχουν  βαλθεί εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση και να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Σε αυτή την προσπάθειά τους χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα  μέσα. Διακινούν σενάρια, υποκινούν φήμες, αφήνουν υπόνοιες και σπιλώνουν υπολήψεις.
Σε αυτή την λυσσαλέα  αρένα που κυριαρχεί το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.
Πάντα λειτουργούσαμε στο φως και αυτό θα  συνεχίσουμε να πράττουμε.  Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο και θεμιτό τρόπο και μέσο το έργο μας, την πορεία μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προσωπική μας αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα την ηθική μας. 

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ
Επικεφαλής του συνδυασμού

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

1 σχόλιο: