Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ενημέρωση για τις Δικαστικές εκκρεμότητες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Π.Σ. της Δευτέρας 15/5/15

                             ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρόκειται για πολύ σημαντικό πρόβλημα, αφού παραπέμπει σε οικονομικές  υποχρεώσεις της περιφέρειας αξίας πολλών εκατομμυρίων.
Εκτίμηση μας, πέρα από την διαφορετικότητα που παρουσιάζει κάθε περίπτωση, είναι πως οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πολιτικές και παραπέμπουν στον  τρόπο που ασκούταν η διοίκηση σε κάθε χώρο αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που  υπήρχε και άφηνε περιθώρια για τέτοιου είδους γεγονότα.  Στα περιθώρια που υπάρχουν εκεί που το κεφάλαιο και η διαδικασία  συσσώρευσης πλούτου κυριαρχούν. 
Αφήνει περιθώρια να σκεφτεί κανείς πολλά πράγματα για αμέλεια, εξυπηρετήσεις, εκδουλεύσεις ακόμα και παράνομες συναλλαγές σε αυτές τις διαδικασίες.
Δεν θεωρούμε πως η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην έλλειψη  εφαρμογής του διπλογραφικού ή σε κακούς υπαλλήλους.
Ίσως και αυτά συνετέλεσαν. Ίσως υπάρχει κάποιος μικρός βαθμός τέτοιας  μορφής επίδρασης από αυτούς τους παράγοντες.  Αυτό, όμως, δεν ανατρέπει τις πολιτικές ευθύνες της διοίκησης που ασκούσαν  εναλλασσόμενοι η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.
Δεν ακυρώνει τις ευθύνες εκείνων που είχαν τη ευθύνη οργάνωσης και  λειτουργίας των υπηρεσιών και ταυτόχρονα τις άφηναν αβοήθητες και,  όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ουσιαστικά, ανεξέλεγκτες. 
Αποδεικνύει πόσο ανεπαρκές είναι το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την  λειτουργία των συλλογικών οργάνων της λεγόμενης αυτοδιοίκησης ώστε να  διαμορφώνει συνθήκες καλής και αποτελεσματικής παρακολούθησης των  όσων συμβαίνουν  στον χώρο ευθύνης της, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες  διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνονται οι παρατηρήσεις που κατά καιρούς εκφράζαμε για αυτά τα ζητήματα και τις σχέσεις του Δημόσιου με τον  ιδιωτικό τομέα. Για την έκταση και το βάθος του δημόσιου ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις που είχαμε υποβάλλει στην προηγούμενη  Οικονομική επιτροπή για καταγραφή όλων των υποχρεώσεων της περιφέρειας.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έκθεση,  θεωρούμε πως, σε γενικές γραμμές, κινούνται σε παραδεκτά επίπεδα,  οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα. Ενώ υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός για την Ευρυτανία.
Σοβαρό, όμως ζήτημα προκύπτει για την Εύβοια όπου οι πρώτοι υπολογισμοί μιλάνε για  εκκρεμείς υποχρεώσεις ύψους  29.000.000 ευρώ και για τόκους  που τρέχουν καθημερινά.
Καλή είναι η ενημέρωση…… Ακόμη καλύτερο όμως θα ήταν να είχαμε τις απόψεις  της διοίκησης και του κ. Περιφερειάρχη για το τι πρέπει να γίνει.
Θα ήταν χρήσιμο να είχαμε την γνώμη της νομικής υπηρεσίας και του Νομικού  Συμβουλίου του Κράτους.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε της άποψης να γίνει κάθε δυνατός έλεγχος και να αποσαφηνιστούν όλες οι περιπτώσεις…. Να επιμεριστούν ευθύνες και να  υπάρξει προσφυγή στην δικαιοσύνη.
Να υπάρξει ενημέρωση του λαού, χωρίς την καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας. Σημειώνουμε πως οι διαχειριστικού χαρακτήρα παρατηρήσεις και προτάσεις,  που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην αντιπολίτευση  αλλά  και η διατήρηση από  μέρους  του, του ίδιου θεσμικού πλαισίου σήμερα που είναι κυβέρνηση,  δεν του επιτρέπουν να δημαγωγήσει……..
18/5/15
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου