Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

     
                ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Προς : Τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου
            Τους κατοίκους της περιοχής 

Αγαπητοί  συμπατριώτες ,

Λόγω της συνεδρίασης της βουλής δεν θα μπορέσω να πάρω μέρος στη σύσκεψη του δήμου και θα ήθελα να τοποθετηθώ  με την παρούσα επιστολή για το θέμα  των απορριμμάτων.  

Είναι γεγονός,  ότι η  έλλειψη  Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων  που χαρακτήρισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και συνεχίζεται και με τη σημερινή,   είναι καίριο ζήτημα το οποίο  συνδέεται με την  πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων,  την επιλογή των κατάλληλων χώρων εναπόθεσης, την ανακύκλωση , την υγειονομική ταφή κλπ.    
Πραγματικά, η επιλογή των κατάλληλων χώρων  είναι σύνθετο ζήτημα και επιβάλλεται να γίνεται μελετημένα, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε οι χώροι να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές , να εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να τηρούνται κανόνες προστασίας των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων,  να αποφεύγονται προβλήματα που προκαλεί η μεταφορά των απορριμμάτων, να προστατεύεται το περιβάλλον.   
Η αναζήτηση λύσεων που συνδέονται με την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων είναι πολύ επικίνδυνη και αυτό ισχύει και για την περιοχή του δήμου Κύμης –Αλιβερίου.       
Συνεπώς, η συζήτηση που άνοιξαν επιχειρηματίες της περιοχής  για σταθμό απορριμμάτων η μεταφόρτωσης στο χώρο «ΠΛΑΚΕΣ» , «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αποτελεί πρόκληση και στρέφεται κατά των κατοίκων του Αγίου Λουκά ,  Γαβαλά και Λάτα .  

Ο χώρος αυτός απέχει 1.200 μέτρα από τον Άγιο Λουκά , 500-600 μέτρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου , διαθέτει σημαντικά αποθέματα νερού,  είναι δίπλα στη λίμνη και στον υδροβιότοπο , σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Επί πλέον, υπενθυμίζω ότι στο χώρο αυτό που ήταν παλαιότερα περιβόλια, σταροχώραφα , ελαιώνες κλπ , έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη ΔΕΗ , στη δεκαετία του ’70 με απαράδεκτα χαμηλό αντίτιμο και στην αρχική σύμβαση υπήρχε πρόβλεψη για επιστροφή των κτημάτων στις  λαϊκές οικογένειες και αυτό σήμερα διεκδικείται από τους κατοίκους του Αγίου Λουκά – Κόντρα στις αντιδράσεις συμφερόντων που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα  για να τα εκμεταλλευτούν το χώρο ( για βιοαέριο, φωτοβολταικά πάρκα κλπ) έχοντας «ανοικτό κανάλι» με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.        
Τα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα που κίνησαν τη διαδικασία αλλαγής χρήσης γης έχουν αποκλειστικό στόχο τον πλουτισμό - «πάση θυσία» και τα σχέδια τους δεν θα περάσουν, για άλλη μια αφορά.  
Συμπερασματικά,  εκφράζω την κατηγορηματική μου αντίθεση και μαζί με τους κατοίκους του Αγίου Λουκά και των άλλων χωριών θα συμβάλλω για να αποτραπεί  κάθε προσπάθεια δημιουργίας σκουπιδότοπου , όπως και να ονομαστεί αυτός, στις  «ΠΛΑΚΕΣ» , «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» και σε κάθε περιοχή που είναι δίπλα στα χωριά.      
Υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές , ορεινοί όγκοι που απαιτούν καταγραφή,  μελέτη, αξιολόγηση  χωρίς αιφνιδιασμούς ώστε να αναζητηθεί κατάλληλη λύση.
Η περιοχή «ΠΛΑΚΕΣ» , «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ», συνδέεται με το ανθρακωρυχείο και τις «φυλακές» , την ιστορία της περιοχής ,με τη Λίμνη, τον Υδροβιότοπο κλπ και μπορεί να αξιοποιηθεί γενικότερα με κριτήριο τις λαικές ανάγκες.    

30.3.15                                                                                                                                  
                                                                                       Γιώργος Μαρίνος


(Παρακαλώ, αν είναι δυνατόν , να διαβαστεί η επιστολή στη σύσκεψη  ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου