Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μαζική Συμμετοχή στις διαδικασίες διαβούλευσης

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ


Γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, αναπτύχθηκε, μεταξύ των πολιτών και των φορέων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, σε μια ακόμα, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, με αντικείμενο την διαβούλευση για την διαχείριση των απορριμμάτων και την δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης.
Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, αναφέρθηκε στην σημερινή πραγματικότητα και την αναγκαιότητα  επιτάχυνσης των διαδικασιών, ολοκλήρωσης του προγραμματισμού για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Μπουραντάς, επεσήμανε, την υποχρέωση της αποκατάστασης των (4) ΧΑΔΑ, (Αλιβερίου, Κύμης, Νεοχωρίου, Μετοχίου), έργο το οποίο έχει ήδη ανατεθεί, την άμεση χωροθέτηση των χώρων εγκαταστάσης των (2) ΣΜΑ και την έναρξη των διαδικασιών για τον προγραμματισμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην  ενότητα Νότιας Ευβοίας
Ο κ. Μπουραντάς, έδωσε έμφαση στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις, για να αποφευχθεί η επιβολή των υπέρογκων οικονομικών προστίμων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε ακόμα, τους Δημότες και τους φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν έγκαιρα αποφάσεις προς όφελος του  περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Κατήγγειλε, όσους, κάνοντας βουτιά στο Λαϊκισμό, βαπτίζουν τους ΣΜΑ χωματερές, παραπληροφορώντας την κοινωνία και τους πολίτες στο όνομα του περιβάλλοντος το οποίο επιβαρύνεται με την διαιώνιση του σημερινού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Ξεκαθάρισε, πως η σημερινή Δημοτική Αρχή επιχειρεί με διαφανείς διαδικασίες και καθαρά λόγια να οδηγηθεί σε αποφάσεις που θα έχουν την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, θα είναι οικονομικά συμφέρουσες για τους πολίτες και θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Μπαράκος, παρουσίασε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και στα πράσινα σημεία συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων. Ενημέρωσε τους Δημότες και τους φορείς για τις έως σήμερα ενέργειες της δημοτικής Αρχής για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης απόφασης για την χωροθέτηση των ενταγμένων έργων των (2) ΣΜΑ και της έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας της Διαβούλευσης.
Στο γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, οι κάτοικοι  και οι φορείς του Αγ. Λουκά, τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης ΣΜΑ στην περιοχή των Πλακών, αντιπροτείνοντας άλλες θέσεις, ενώ παράλληλα διεκδικούν την επιστροφή των ιδιοκτητών που είχαν απαλλοτριωθεί με χαμηλό τίμημα.
Οι μαζικοί Φορείς και οι εκπρόσωποι τους επισήμαναν πως η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι απλά ένα Πρόβλημα που αφορά μόνο την Δημοτική Αρχή, αλλά το σύνολο της κοινωνίας και κάθε πολίτη ξεχωριστά.  Τόνισαν πως θα συμβάλουν ενεργά στο διάλογο που αναπτύσσεται, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, στο περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων με την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθηση τους για αξιοποίηση.
Στην διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό στο οποίο παρουσιάσθηκε ο τρόπος λειτουργίας των ΣΜΑ.
Κλείνοντας την συζήτηση τόσο ο Δήμαρχος κος Μπουραντάς, όσο και οι αντιδήμαρχοι κος Μπαράκος και κος Μπόκαρης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Μπενάκης, τόνισαν πως θα αξιοποιηθούν όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν, οι αποφάσεις θα ληφθούν με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, με διαδικασία διαφάνειας αξιοποιώντας της απόψεις και τις προτάσεις των κοινονικών φορέων και των Δημοτών. Οι αποφάσεις όμως δεν μπορεί να καθυστερήσουν και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει σύντομα να αποφασίσει, για την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων.
     
                                 Γραφείο Τύπου 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου