Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Οδηγίες προστασίας μελισσοκομίας και καλλιέργειας δένδρων στην Εύβοια

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας 
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Την εποχή αυτή υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών και επίσης ανθοφορία σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα όταν πρόκειται για εντομοκτόνα τα περισσότερα απ' τα οποία είναι μελισσοτοξικά.
Αποτέλεσμα των επεμβάσεων αυτών είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος και η μη προστασία των οργανισμών μη στόχων (μέλισσες,πουλιά,ψάρια και ωφέλιμα έντομα).
Επομένως:
• Δεν επιτρέπονται οι ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
• Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των δενδρωδών καλλιεργειών, οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα)
• Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία και όταν διαπιστώνεται πρόβλημα από εντομολογικούς εχθρούς.
Ο καλλιεργητής πριν την εφαρμογή πρέπει να διαβάζει τις ετικέτες των σκευασμάτων των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών που αναγράφουν πέραν των άλλων και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνει για τη προστασία του ανθρώπου του περιβάλλοντος και των οργανισμών μη στόχων.
Επίσης οι μελισσοκόμοι όταν εγκαθιστούν τα μελισσοσμήνη τους σε μια περιοχή πρέπει να έρχονται σε επαφή με το καλλιεργητή ή να αφήνουν τηλέφωνο και διεύθυνση στις κυψέλες ώστε να ειδοποιείται έγκαιρα για το επικείμενο ψεκασμό και να τις απομακρύνουν.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Α. ΠΑΝΟΥΣΗΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟ Β΄


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου