Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

"ΑΝΑΤΡΟΠΗ- ΝΕΑ ΑΡΧΗ" Διαχείριση απορριμμάτων Δήμου Κύμης Αλιβερίου: Ολέθριος Φαύλος Κύκλος


Η διαχείριση απορριμμάτων, σήμερα, στη χώρα ,δυστυχώς, διατηρείται σε τριτοκοσμική κατάσταση – στις τελευταίες θέσεις στο θέμα της ανακύκλωσης παραμένει η Ελλάδα, με το 81% των αστικών απορριμάτων να καταλήγει στους ΧΥΤΑ με βάση τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα η Eurostat-με ευθύνη του πολιτικού προσωπικού των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ -ΠΑΣΟΚ  και της πλειονότητας των αιρετών περιφερειακών και τοπικών αρχόντων.
Αξιολογώντας τη μέχρι τώρα πορεία στο φλέγον αυτό ζήτημα της περιοχής μας παρατηρούμε διαρκείς παλινωδίες, έλλειψη οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης, προσπάθεια υπονόμευσης της μιας δημοτικής παράταξης από την άλλη ανάλογα με το ποιος έχει την αρχή, τοπικισμοί που υποκινούνται από τις δημοτικές παρατάξεις ή κόμματα και αγγίζουν την ανησυχία των κατοίκων που διαμαρτύρονται , δικαιολογημένα ή όχι, ότι τα σκουπίδια θα έλθουν στο χωριό τους. Από την άλλη πλευρά οι περιβαλλοντικές συνέπειες γιγαντώνονται, διότι τα σκουπίδια στις χωματερές αποτελούν απειλή για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τα πρόστιμα για την ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΥΤΑ)  σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία  γίνονται  επιβαρυντικά για το Δήμο και τους δημότες.
Σήμερα, συνεχίζεται η ίδια κατάσταση: ελάχιστα έως μηδαμινά ποσοστά ανακύκλωσης, ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, καιόμενα επί μέρες σκουπίδια τους καλοκαιρινούς μήνες, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα , με άλλα λόγια τοξικές βόμβες σπαρμένες στο δήμο. Υποκρισία, αδιαφορία, στενά τοπικά συμφέροντα, ανικανότητα διαχείρισης, έλλειψη εμπιστοσύνης σε όποιο σχέδιο- έστω και ελλιπές- που προτείνεται διαμορφώνουν μια χαώδη κατάσταση που διαιωνίζεται με εκατέρωθεν ύβρεις και απειλές δημοτικών συμβούλων, γελοιοποίηση των θεσμών, ψεύδη και κοροϊδία των τοπικών κοινωνιών.
Εμείς ως δημοτική παράταξη υποστηρίζουμε κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια μετά από τεκμηριωμένες οικονομικο-τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, η διαχείριση να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, στηριζόμενη στις προτεραιότητες της μείωσης των απορριμμάτων και της διαλογής στην πηγή. Ένα μοντέλο που στηρίζεται σε αποκεντρωμένες υποδομές διαχείρισης με τη λογική της εγγύτητας, της μικρής κλίμακας, του χαμηλού κόστους και της μέγιστης ανταποδοτικότητας.
Απαιτείται λοιπόν η διαμόρφωση πολιτικών για: α. την πρόληψη δημιουργίας και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, β. την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, γ. τη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή, τη δημιουργία «πράσινων σημείων» στους δήμους όπου θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία κέντρων μονάδων συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών όπως για παράδειγμα οι συσκευές, τα υφάσματα, είδη ένδυσης, υπόδησης, κ.ά.
δ. τον διαχωρισμό των επικίνδυνων αποβλήτων, ε. τη κομποστοποίηση οργανικών με ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στ. Θεσμοθέτηση των διαδικασιών για το συντονισμό-αξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης σε κάθε επίπεδο(δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, έλεγχος και παρακολούθηση της αποδοτικότητας όλων των επί μέρους δράσεων ιδιωτικών και δημόσιων, στο πλαίσιο του συστήματος), την ανάληψη διορθωτικών παρεμβάσεων και την ανάπτυξη δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού με συντονισμό σε κάθε επίπεδο.
Σε αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αναφοράς, οι συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι, οι δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς όπως η οικιακή κομποστοποίηση, δηλαδή, η προμήθεια κάδων στους κήπους κατοικιών για την εναπόθεση των αποβλήτων τροφίμων και την παραγωγή ενός καλού προϊόντος κομπόστ για την εξυπηρέτηση γεωργικών σκοπών , και η δράση(ανακύκλωση με 4 κάδους) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με κινητοποίηση του πιο ευεπίφορου και συνεργάσιμου τμήματος του πληθυσμού που είναι οι μαθητές. Έως το τέλος του 2015 πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ξεχωριστή συλλογή τουλάχιστον χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου και γυαλιού.
Στο Δήμο μας ύστερα από προσεκτική μελέτη και οικονομική ανάλυση έχουμε την υποχρέωση να λύσουμε το χωροταξικό για τη δημιουργία ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που συμπιέζουν τα σκουπίδια), σε κεντροβαρή  σημεία, ένα στο βόρειο και ένα στο νότιο σημείο του Δήμου, διευκρινίζοντας στους δημότες πως τα ΣΜΑ δεν είναι χωματερές σκουπιδιών  Αυτό απαιτεί συναίνεση-συμφωνία των εμπλεκόμενων φορέων-παρατάξεων-συλλόγων και δημοτών  με τη κατίσχυση της γενικής βούλησης για το κοινό συμφέρον, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση του προβλήματος. Θα ήταν αδιανόητο όμως να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση εάν δεν λειτουργήσει παράλληλα η ανακύκλωση σε όλο τον Δήμο με την αγορά και τοποθέτηση κάδων ανά υλικό και συγχρόνως η εκπαίδευση των κατοίκων.
Η παράταξη μας λέει κατηγορηματικά ΟΧΙ σε φαραωνικά έργα που αποσκοπούν στη  εξυπηρέτηση μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων για την κατασκευή εργοστασίου και την καύση των σκουπιδιών με οποιονδήποτε τρόπο. Οποιαδήποτε αποτυχία στη διαχείριση δεν θα είναι τυχαίο γεγονός, αλλά συνειδητή εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και υφαρπάζουν κοινοτικούς και εθνικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις και συμπερασματικά τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.
Τα σκουπίδια , εν κατακλείδι , δεν είναι πρόβλημα είναι πλούτος. Έχουν την αξία της πρώτης ύλης αλλά και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Η κακή διαχείριση δημιουργεί τα προβλήματα. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε φιλοσοφία, να υιοθετήσουμε τη φιλοσοφία των γερόντων «δεν πετάμε τίποτε» και  «τίποτα δεν πάει χαμένο»» και να αντιληφθούμε πως μόνο η κυκλική οικονομία και μόνο αυτή θα είναι αειφόρα αλλά απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα παραδείγματα πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι ένας καλός οδηγός ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές στη διαχείριση των σκουπιδιών. Μία ολιγωρία  από μέρος του δήμου (συνειδητά ή ασυνείδητα) θα απαγορέψει ουσιαστικά την αξιοποίηση τόσο σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δύναται να προστατεύσουν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη σημαντικά. Ο δήμος μας οφείλει  να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσεων που θα περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό για κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή και συνολική διαχείριση των αποβλήτων. Για να το κάνει αυτό πρέπει να αντιληφθεί ενιαία τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καθώς θα πρέπει να συντονίσει πέρα από την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων και την πετυχημένη υλοποίηση των δράσεων. Μόνο μια τέτοια τύπου διαχείριση έχει οικονομικό. κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.
                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
                                        ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΝΕΑ-ΑΡΧΗ
                                          ΝΕΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                                               Αλιβέρι 8-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου