Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον καταρροϊκό πυρετό

Αλιβέρι 20/4/2015.


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Την περσινή χρονιά οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας βιώσαν το θάνατο πολλών αιγοπροβάτων τους
από κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, φοβούμενοι να τα δηλώσουν, γιατί ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση, με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που - από τη φύση της δουλειάς τους - δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα.
Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση. Αφενός ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων, αφετέρου ο καταρροϊκός πυρετός, καθιστούν την κατάσταση δραματική για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους.
Σ' αυτά προστίθενται:
•    Οι μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές Κτηνιατρικές Διευθύνσεις και η αδυναμία των ελαχίστων να ελέγξουν, λόγω μη κάλυψης της μετακίνησής τους με οχήματα και καύσιμα.
•   Η απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.
• Η ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.
•   Η ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την ασθένεια.
Αυτήν την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν οι μεγαλέμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, εκβίαζαν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές τιμές γάλα και σφάγια. Με τον τρόπο αυτόν αισχροκερδούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
Ρωτάμε το κ. Δήμαρχο σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος ώστε:
•             Να μην επαναληφτεί και φέτος η εξάπλωση της ασθένειας
•             Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Δήμου
•             Θα γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί; Πού και πότε;
                                  Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
                                         ο Δημοτικός Σύμβουλος

                                          ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου