Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τουλάχιστον 100 ευρώ θα πληρώσουν οι αγρότες για πιστοποιητικό χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Με προσφορές και με εκπτώσεις στα "δίδακτρα" ξεκίνησαν να δελεάζουν τους αγρότες τα ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για να κάνουν σεμινάρια χρήσης γεωργικών φαρμάκων και να εκδίδουν το σχετικό πιστοποιητικό. Ποιο είναι όμως το κόστος συμμετοχής ενός αγρότη σε ένα τέτοιο σεμινάριο και γιατί δεν το ανέλαβε ένας δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας  όπως το ΕΛΓΟ «Δήμητρα»; Μήπως τελικά κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα κατά τόπους Κέντρα "Δήμητρα" για να ευνοήσουν τα ιδιωτικά ΚΕΚ; Οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τοποθετηθεί.
Κατ' αρχάς από την 1η Απριλίου ισχύει το αυξημένο παράβολο των 50 ευρώ ανά άτομο, το οποίο χρεώνει το κράτος για την έκδοση του πιστοποιητικού - μετά τις 31 Αυγούστου το ίδιο παράβολο γίνεται 100 ευρώ. Στη συνέχεια και σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που έχει αναρτήσει ΚΕΚ (σχεδόν) πανελλαδικής εμβέλειας το κόστος για την εξέταση είναι 15 ευρώ και για την παρακολούθηση του σεμιναρίου 40 ευρώ. Αυτό σημαίνει σύνολο 105 ευρώ το άτομο. Και όλα αυτά για να έχει το δικαίωμα από την 26η Νοεμβρίου του 2015 να αγοράζει σκευάσματα φυτοπροστασίας από τα γεωπονικά καταστήματα.
Όπως αναφέρεται σχετικά, το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, θα χορηγείται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης), μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων σε ειδικά εξεταστικά κέντρα.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε 50 ερωτήσεις επιλεγμένες τυχαία από μια βάση δεδομένων. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται η σωστή απάντηση σε 35 ερωτήσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται αυτόματα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν ορθά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό εκτυπώνεται και σε αυτό αναγράφεται μοναδικός κωδικός.
Επίσης, ανά πέντε χρόνια θα πραγματοποιείται πρόγραμμα συμπληρωματικής κατάρτισης, με σκοπό την απόκτηση ή την επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων.

Να θυμίσουμε ότι η κατοχή πτυχίου Γεωπόνου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή πτυχίου Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ, επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου