Κυριακή 5 Απριλίου 2015

1ο δημοτικό σχολείο Κύμης : Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο καταστράφηκε.

«ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου»                Κύμη, 04/04/2015 
Μια εβδομάδα μετά την πυρκαγιά η τότε δημοτική αρχή ξεκίνησε την αποκατάσταση. Ένα χρόνο μετά δεν συνεχίστηκε τίποτε.                                            
Τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα για την αποκατάστασή του, ή έστω για την προφύλαξη του.
Ο βαρύς χειμώνας δυστυχώς συνέχισε ανεμπόδιστα το έργο της περσινής  καταστροφικής πυρκαγιάς.
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, την Παρασκευή (που χαρακτηρίστηκε ως Μεγάλη Παρασκευή για την Κύμη), 4 Απριλίου 2014, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κύμης. Ένα διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και ένα σύμβολο για την τοπική  κοινωνία.
Την ίδια ημέρα σχεδόν και μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς, ο Δήμος ξεκίνησε σειρά επαφών προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την εξεύρεση πόρων και κάθε δυνατής βοήθειας για την αποκατάσταση του τεράστιου προβλήματος που προξένησε η φωτιά. 
Άμεσα επίσης καθαρίστηκε ο χώρος, ενώ σε χρόνο ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι χώροι του 2ου Δημοτικού Σχολείου για να υποδεχθούν τους μαθητές που έμειναν ξαφνικά δίχως σχολική στέγη.  
Άμεσα επίσης  ξεκίνησε  συνεργασία του Δήμου με τις τεχνικές Υπηρεσίες της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων προκειμένου να συνταχθούν το γρηγορότερο οι απαραίτητες  μελέτες (γεωτεχνική, στατική, αρχιτεκτονική, μηχανολογική) για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να ξεκινήσει η ανακατασκευή του σχολείου. 
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δώσει όρκο τιμής για την επισκευή του Σχολείου και είχε ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις για την εξεύρεση πόρων αναφορικά με την επισκευή του.
Παράλληλα, υπήρχε σχέδιο από το Δήμο για την προστασία του κτηρίου κατά
την διάρκεια του χειμώνα, ώστε οι βροχές να μην δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στον ήδη ταλαιπωρημένο φέροντα οργανισμό του.
Ένα χρόνο αργότερα  όμως και μετά την φετινή βαρυχειμωνιά, η  καταστροφή δυστυχώς μεγάλωσε.
Το σχολείο ΜΑΣ  παραμένει κυριολεκτικά  στο έλεος του  Θεού! 
Η νέα Δημοτική Αρχή αδράνησε όλο αυτό το διάστημα απελπιστικά.
Ευελπιστούμε έστω και τόσο καθυστερημένα να αρχίσει να ευαισθητοποιείται.
Να κινηθεί αποτελεσματικά και όχι θεωρητικολογώντας  προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η τραγική για την Κύμη ζημιά. Πριν το σχολείο καταρρεύσει ολοκληρωτικά.
Αν δεν υπάρχει ευαισθησία απέναντι στην ιστορία του Δημοτικού για την Κύμη και τους κατοίκους της, ας υπάρξει τουλάχιστον ευαισθησία απέναντι στους μαθητές που σήμερα ταλαιπωρούνται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου