Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα: Όχι τα σκουπίδια στη "Σκοτεινή"

                                                                              ΚΑΚΟΛΥΡΙ 18 Μαρτίου 2015
                                                         

Σήμερα Τετάρτη 18/3/2015 και ώρα  5:00 μμ στην Τ.Κ. Ταξιαρχών, με αφορμή την επίσημη πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας για εγκατάσταση ΣΜΑ στην περιοχή Μεντουλίου πλησίον της Γέφυρας της Σκοτεινής, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που προτίθεται να αγοράσει ο Δήμος, συγκεντρωθήκαμε φορείς, αιρετοί και πλήθος  κατοίκων  της ευρύτερης περιοχής, για να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση του παραπάνω ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο.

Πιστεύουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Μετά την κατάργηση των υφιστάμενων χωματερών του Δήμου και της ανάγκης να μεταφερθούν τα απορρίμματα εκτός αυτού, είναι απαραίτητο να κατασκευασθεί(ούν) ΣΜΑ σε θέση(εις)  που θα υποδεικνύε(ο)νται όμως από ανάλογες επιστημονικές μελέτες σκοπιμότητας που θα πρέπει να εκπονηθούν και μετά από πραγματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αυθαίρετη αυτή επιλογή για την κατασκευή  ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο, για τους παρακάτω λόγους:
1. Η επιλογή της θέσης δεν προκύπτει από καμία μελέτη σκοπιμότητας. Έγινε αυθαίρετα, προκαλώντας σωρεία αποριών και ερωτημάτων.
2. Ο χώρος βρίσκεται εντός του οικισμού του Μεντουλίου (ζώνη 800μ) και το ισχύον και νομοθετημένο  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Δήμου Κύμης απαγορεύει κατηγορηματικά τέτοιου είδους χρήση στην περιοχή αυτή. Σε αντίθεση με εκτός σχεδίου περιοχές, που προβλέπεται η δημιουργία ΣΜΑ από το εγκεκριμένο ΓΠΣ.
3.Η παρακείμενη γέφυρα της Σκοτεινής, αποτελεί Ιστορικό μνημείο και σηματοδοτεί το ολοκαύτωμα του Κακολυρίου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
4.Ο χώρος επιλογής είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, πλατανοδάσος. Απέχει 850 μ από Βιότοπος CORINE ( όρη Δίρφη, Σκοτεινή, Ορτάρι, Ξεροβούνι, Μαυροβούνι και περιοχή Κύμης), απέχει 1.700μ από το  Βιότοπο NATURA (Όρη Κεντρικής Εύβοιας) και 1.300 από τον    Αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί (Στην κορυφή τοποθετείται η ακρόπολη της αρχαίας Κύμης)  
5.  Ο χώρος εφάπτεται επί του Μέλανα ποταμού.
6.  Ελλοχεύει ο σοβαρότατος κίνδυνος μετά την κατάργηση της χωματερής της Κύμης να γίνει το ποτάμι και η γύρω περιοχή μια παραχωματερή εναπόθεσης στερεών αποβλήτων και μεγάλων αντικειμένων που δεν μπορούν να παραλαμβάνονται από τον σταθμό και πολλά από αυτά θα καταλήγουν στη θάλασσα της Πλατάνας. (Μπάζα, στρώματα και μεγάλα αντικείμενα που δεν μπορούν να παραλαμβάνονται και να μεταφέρονται από τα απορριμματοφόρα). 
7. Ο χώρος βρίσκεται πλησίον του συνεταιρισμού σύκων (300μ.περίπου) και  οικοτουριστικής επιχείρησης-συναυλιακού χώρου (100μ.περίπου).
8. Από τον χώρο αυτόν ξεκινούν και καταλήγουν τα μονοπάτια του Μύλου του Σαντά, ενός τόπου προορισμού εκατοντάδων επισκεπτών εναλλακτικού τουρισμού. (Η ανάπλαση του οποίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ)
9. Δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με φορείς και κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μέσο και τρόπο, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την αυθαίρετη και δυσμενή για την περιοχή μας ενέργεια.
Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση!



Απόσπασμα του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην Δήμου Κύμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου