Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τα σενάρια που "παίζουν" για τους νέους Δήμους στην θέση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου

Στην Εύβοια θα προκύψουν πάνω από δέκα Δήμοι με τον νέο σχεδιασμό. Υπάρχουν ασφαλώς και οι πιο «αισιόδοξοι» που περιμένουν την επάνοδο στους Δήμους του «Καποδίστρια». Δεν φαίνεται προς το παρόν ότι θα πέσουν μέσα. Ο μόνος σίγουρος Δήμος που θα σπάσει είναι ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου. Έχει ήδη αρχίσει το «χρηματιστήριο» των σεναρίων. Η περιορισμένη διάσπαση του Καλλικράτη θα οδηγήσει σίγουρα σε δύο Δήμους. Στον Δήμο Κύμης και στον Δήμο Αλιβερίου. Σίγουρη η ένταξη των Κονιστρών στην Κύμη και του Δυστίων στο Αλιβέρι. Πολύφερνη νύφη το Αυλωνάρι. Θα παλαίψουν Αλιβέρι και Κύμη ποιος θα το πάρει για να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον. Κερδίζει έδαφος και η λύση της διάσπασης της δημοτικής ενότητας Αυλώνος. Το Αυλωνάρι το ίδιο όμως όπως φαίνεται θα έχει τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο.
Εάν ο Καλλικράτης ξεράψει πιο πολύ τότε παίζει και το σενάριο των τριών Δήμων. Ο πρώην Δήμος Ταμυναίων μόνος του πλησιάζει τις 10.000 κατοίκους, η Κύμη και τις Κονίστρες πλησιάζουν λίγο πιο κάτω και στο ίδιο πληθυσμιακό ύψος ο Δήμος Δυστίων με έδρα το Αυλωνάρι ή ο Δήμος Αυλώνος με έδρα τα Κριεζά που έχουν  έτοιμο και Δημαρχείο.
Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές και τα κουστούμια των υποψηφίων ετοιμάζονται. Τώρα πια τον πρώτο λόγο τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βγαίνει κερδισμένος και με τα δύο σενάρια. Και τους δύο Δήμους μπορεί να τους κερδίσει!!! Αλλά και τους τρεις, μοιράζοντας καλύτερα στελέχη που δεν θα ήθελαν να μαζευτούν στο Αλιβέρι.
Το βέβαιο πάντως είναι ένα. Τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσο και η σημερινή δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες διαχείρισης αυτού του μεγάλου και δύσκολου Δήμου. Δεν χρειάζεται να περάσει και άλλο εξάμηνο για να το καταλάβουμε αυτό.
Η διάσπαση σε δύο ή τρεις Δήμους είναι ίσως μονόδρομος για να μην την πληρώνει η κάθε τοπική κοινωνία. Τώρα θα πουν ότι φταίει ο Δήμος και ο Καλλικράτης και όχι αυτοί!!! Και όμως κυρίως και πιο πολύ φταίει η ανικανότητα να προσαρμόσουν τις "πρακτικές τους" στις ανάγκες του μεγάλου Δήμου αλλά αντιθέτως προσάρμοσαν τον Δήμο στις περιβόητες "πρακτικές". Αλλά έτσι και αλλιώς αυτός βαδίζει στο παρελθόν αφού περνά νωχελικά μέσα από την απαξίωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου