Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......

Από την επίσκεψη στον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη
Του ΕΚΑΒ συνέχεια…. Στις 12 Νοεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε η κατανομή των 200 θέσεων ΕΚΑΒ . Διαβάστε την εδώ http://www.ekabnews.gr/2014/11/200_12.html Στις 12 Μαίου 2014 είχε δημοσιευτεί με ανακοίνωση του Υπουργείου η κατανομή των 200 θέσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και 7 θέσεις στο Αλιβέρι. Διαβάστε εδώ: http://www.ekabnews.gr/2014/11/200_93.html. Τελικά στην Εύβοια από τις πέντε θέσεις στο Αλιβέρι που φεύγουν  κατανέμονται τελικά μόνο δύο, μία στην Κάρυστο και μία στην Ιστιαία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο πάντως σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Βουλευτή κ. Σίμου Κεδίκογλου οι πέντε ή επτά κατά άλλη ανακοίνωση θέσεις ήταν ήδη εξαφανισμένες και οι προς ανακοίνωση θέσεις είχαν γίνει έξι, τρείς στην Κάρυστο και τρείς στην Ιστιαία. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ. Πρόκειται για δημοσίευμα που προέκυψε μετά την επίσκεψη με συνοδεία τοπικών παραγόντων στον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη. Το ποιοι μετείχαν γράφεται αναλυτικά στο δημοσίευμα.
Δηλαδή από τις επτά θέσεις πήγαμε στις έξι για να καταλήξουμε στις δύο και με κατάργηση του ΕΚΑΒ Αλιβερίου πριν ή έστω κατά την συνάντηση με τον Υπουργό!!! Έτσι δουλεύει το όποιο πολιτικό σύστημα στην Εύβοια...
Τα συμπεράσματα δικά σας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΚΥΜΗ


Συνεχίζοντας την εξόρμησή του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια βρέθηκε τη Παρασκευή 14/12/14 στην Κύμη.
Στην εκδήλωση που οργάνωσε για την προγραμματική του πρόταση διακυβέρνησης της χώρας η συμμετοχή ήταν μαζική .
Μίλησαν:
- ο βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου,
- το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Παπάς για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα για την αναγκαιότητα άμεσης προσφυγής σε εκλογές και
- ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Στουπής για τις προτάσεις της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ « Η Στερεά σε νέα τροχιά» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας .

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή στη συζήτηση, ιδιαίτερα για τα προβλήματα της περιοχής (ΗΜΚ Κύμης , καύση RDF , λιμάνι κ.λ.π.), εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, εργαζομένων και αγροτών της περιοχής .

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΝΕΑΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Συνελήφθη, χθες (14-11-2014) το βράδυ στο Αλιβέρι, από αστυνομικούς της Δ' Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, ένας 21χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 21χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε, μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (0,9) του γραμμαρίου.

Την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Η ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Η Ομάδα Γυναικών Αλιβερίου μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής μας, να τιμήσουν την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς.
Να τιμήσουν την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης χτίζοντας τείχος στις φασιστικές - ναζιστικές συμμορίες, στις απόψεις και την εγκληματική δράση τους.
Η Ομάδα Γυναικών Αλιβερίου μαζί με το:
Συνδικάτο  Εργατοϋπαλλήλων  Μετάλλου  Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Σωματείο Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας
Σωματείο Συνταξιούχων Νότιας Εύβοιας
Αγροτικός  Σύλλογος   Νότιας  Εύβοιας

σας καλούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στο Αλιβέρι, την Δευτέρα 17 Νοέμβρη στις 18:30μμ στο άγαλμα του Λιγνιτωρύχου.                                                
Από την Λαϊκή Εξέγερση του Πολυτεχνείου και από όλη την ιστορία της αντιδικτατορικής πάλης αντλούμε πείρα και διδάγματα , εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε για να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά χούντες και φασισμό, φτώχεια και ανεργία , πολέμους και δυστυχία.

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΜΗΣ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΆΛΛΕΣ 473 ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

Στην Εύβοια της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης οι 473 θέσεις κοινωφελούς εργασίας (πεντάμηνα) στους Δήμους είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Γιαυτό καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να το ξέρουν αλλά οι κυβερνώντες να μην πανηγυρίζουν για  την κατάντια του τόπου όταν επί πέντε χρόνια δεν έκαναν ούτε μία σωστή κίνηση για την ανάπτυξη η οποία εξάλλου είναι και ο μόνος τρόπος υπέρβασης της κρίσης. 
Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας ξεκινά από τον προσεχή Ιανουάριο. Για την Στερεά Ελλάδα είναι 1280 θέσεις σε Δήμους και αφορούν 117 ειδικότητες.
Ωφελούμενοι του προγράμματος, μπορούν να είναι:
– Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
– Άεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
– Άνεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με μοριοδότηση στην οποία θα συνεκτιμηθούν:
-Ο χρόνος της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ηλικία ως εξής:
-Μοριοδότηση για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία ανέργων 30- 44 ετών, η οποία υπερέχει αριθμητικά στο σύνολο των ανέργων (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του β’ τριμήνου 2014 ξεπερνούσαν τους 545.000), πλήττεται περισσότερο από την ανεργία και βαρύνεται με μεγαλύτερες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα για τους Δήμους της Εύβοιας προβλέπονται 473 θέσεις οι οποίες κατανέμονται ανά Δήμο ως εξής:
Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων 29
Δήμος Ερέτριας                       31
Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού         51
Δήμος Καρύστου                     29
Δήμος Κύμης Αλιβερίου          69
Δήμος Μαντουδίου –Λίμνης    29
Δήμος Σκύρου                          14
Δήμος Χαλκιδέων                   221

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΟΥΝ "ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΑ".....ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΚΑΒ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης
Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ματαιώσει στο παραπέντε την στελέχωση του ΕΚΑΒ Αλιβερίου παρότι πριν το καλοκαίρι είχαν αναγγελθεί πέντε θέσεις οδηγών ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι, όπως έγραψε προχθές ΛΑΛΑ ΤΟ, είναι κάτι πάρα πάνω από απαράδεκτη. Είναι εξόχως προκλητική διότι παραβλέπει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην περιοχή και οδηγεί με βεβαιότητα στην κατάργησή του. Ποιος άραγε ανόητος  επινόησε κάτι τέτοιο; Το πιθανότερο πάντως είναι η επινόηση να προέκυψε ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας λογικής και στοιχειώδους λογικού προγραμματισμού. Όπως εξάλλου κάποιοι πολιτικάντηδες του γλυκού νερού αυτοπροβάλλονται κατά καιρούς ως σωτήρες του τόπου που τους έστειλε ως αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο και κάποιοι άλλοι όμοιοί τους σε άλλο τόπο θα πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν μία ή περισσότερες θέσεις ΕΚΑΒ. Η Διοίκηση η οποία πρέπει να σχεδιάζει με κριτήριο τον ορθολογισμό και την αντιστοιχία αναγκών και προσωπικού παραμένει θεατής ή και σφουγκοκωλάριος  μίας απόλυτα πελατειακής αντίληψης. Έτσι οι πολιτικάντηδες προβάλλονται ως πετυχημένοι διεκπεραιωτές αιτημάτων όταν πέφτει η μπίλια στο μέρος τους και στην συνέχεια κρύβονται όταν η μπίλια πέφτει αλλού.
Ακούσαμε ότι  ο ακροδεξιός Υπουργός Υγείας θα περάσει από το Αλιβέρι για να πάει στην Κύμη. Μία επίσκεψη που προετοιμάζεται με άκρα μυστικότητα!!! Αν υπήρχε οργανωμένη κοινωνία των πολιτών της οποίας τα μέλη να σκέπτονται συλλογικά και με το μυαλό στο γενικό καλό και όχι στην τσέπη τους δεν θα τον άφηναν να διαβεί προτού ξαναφέρει εμπράκτως και όχι με φρούδες υποσχέσεις τις πέντε θέσεις στο ΕΚΑΒ Αλιβερίου, έστω θα του το φώναζαν όσο πιο δυνατά και καθαρά γίνεται. Αλλά που τέτοια τύχη…..

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΟΤ. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ομάδα Γυναικών ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - ΟΓΕ
                                                                                                ΑΛΙΒΕΡΙ 14-11-2014
                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Νοέμβρη αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους των σωματείων και των φορέων να οργανώσουν τον φετινό αγωνιστικό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
 Καλούμε την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής να δώσουν αγωνιστικό παρόν την Δευτέρα 17 Νοέμβρη 2014 στο άγαλμα του Λιγνιτωρύχου στις 6.30 το απόγευμα.
Ο ηρωικός ξεσηκωμός της νεολαίας, της εργατικής τάξης και του λαού στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την αξία της οργανωμένης πάλης. Η πάλη για τα δικαιώματα, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία πρέπει να είναι στοιχείο της πάλης ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη ζωή μας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Η αξιοποίηση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής που στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα, γίνεται για να περνά σαν οδοστρωτήρας η αντιλαϊκή πολιτική.
Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους χιλιάδες αλύγιστους αγωνιστές και συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα από την δράση για την προστασία, την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών από την φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αυταρχισμό και την καταστολή. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου – κυβέρνησης και Ε.Ε. οργανώνουμε την πάλη μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και τους άλλους φορείς.



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. - ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Βαγγέλης Αποστόλου
Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ
«Με την απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης στην από 16-10-2014 ερώτησή μου για την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Αλιβερίου, αρνήθηκε να τοποθετηθεί πολιτικά στα συγκεκριμένα θέματα που του έθεσα, κρυπτόμενος πίσω από τις απαντήσεις των υπηρεσιών που προΐσταται.
Αφήνοντας ειδικά αναπάντητο το βασικό ερώτημα, αν η τροποποίηση επιτρέπει την καύση και τη χρήση των επικίνδυνων για το Περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία λεγόμενων «εναλλακτικών» καυσίμων και πρώτων υλών, προκαλεί την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα βέβαια επιβεβαιώνει κι από μεριάς του την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία η παρούσα Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο .
Με μία απάντηση παρωδία κοινοποίησε την απάντηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ) η οποία δηλώνει αναρμόδια και μη ενημερωμένη για το περιεχόμενο της τροποποίησης, και της ΕΑΡΘ (Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ) η οποία ουσιαστικά δεν απαντά στο ερώτημα, αν δεν αποκρύπτει αλήθειες.
Είναι σαφέστατο πλέον ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας& Κλιματικής Αλλαγής:
1)Χωρίς να αναμένει ούτε καν την εκδίκαση αρχές Δεκεμβρίου της προσφυγής των κατοίκων στο ΣΤΕ, σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΑΓΕΤ, τηρώντας με ευλάβεια όσα ο αλήστου μνήμης πρώην Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου είχε υπογράψει με το Σύνδεσμο Τσιμεντοβιομηχάνων περί καύσης « εναλλακτικών» καυσίμων και πρώτων υλών από τις τσιμεντοβιομηχανίες στην Ελλάδα.
2)Οδηγεί την Ελλάδα στις επιλογές των μεγάλων συμφερόντων δεδομένου ότι οι τσιμεντοβιομηχανίες πληρώνονται για να κάψουν απόβλητα τα οποία μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι εισαγόμενα ακόμα και από άγνωστες χώρες.
3)Θέλοντας να ξεφορτωθεί την πίεση που του ασκούν οι Ευρωπαίοι για τον απαράδεκτο χειρισμό επί τόσα χρόνια της διαχείρισης λυμάτων και σκουπιδιών, τα οδηγεί στα τσιμεντάδικα της Ελλάδας – μετατρέποντάς τα σε αποτεφρωτήρες της Μεσογείου- , αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες αυτής του της επιλογής επί της ανθρώπινης ζωής.
4)Δεν υπολογίζει την Τοπική Κοινωνία η οποία σύσσωμη εδώ και εννιά χρόνια διαμαρτύρεται και κινητοποιείται με αντικείμενο την προστασία της ζωής της και του Περιβάλλοντος.
Η καύση των αποβλήτων (αστικών και βιομηχανικών) και η χρήση επικίνδυνων αποβλήτων από την Βιομηχανία, προφανώς και δεν είναι τοπική υπόθεση. Ο μόνος δρόμος πού απομένει για την αντιμετώπιση της καύσης RDF, αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων και λασπών στην ΑΓΕΤ LAFARGE στο Μυλάκι Αλιβερίου, είναι ο δρόμος του αγώνα και της πολιτικής ανατροπής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αλληλέγγυος στις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής Αλιβερίου στην Εύβοια για την αποφυγή της μετατροπής του τσιμεντάδικου της ΑΓΕΤ LAFARGE σε αποτεφρωτήρα RDF, λυματολάσπης και άλλων αποβλήτων.
Δεσμεύεται, ότι μια Κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του εργοστασίου - αποκλείοντας την καύση RDF ,λυματολάσπης , και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων-, βάζοντας πάνω από τα κέρδη της πολυεθνικής , την υγεία των κατοίκων της Περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.»

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ

Α.Ο. ΚΥΜΗΣ                                                                                                      ΚΥΜΗ 13-11-14


                                                                                                                 ΠΡΟΣ:
                                                       Αντιδήμαρχο Κύμης Αλιβερίου, κ. Αλ. Θεοδώρου
                                                  ΚΟΙΝ: Πρόεδρο και Μέλη Δημοτικής Κοινότητας Κύμης

Σε απάντηση της υπ αριθμ. 27158/30-10-14 επιστολής σας την οποία παραλάβαμε σήμερα,  διευκρινίζουμε και ζητάμε  για άλλη μια φορά τα εξής:
Ο Αθλητικός Όμιλος Κύμης ο οποίος διαθέτει τρία (3) τμήματα υποδομών (παμπαίδων, παίδων και εφήβων) και μια αντρική ομάδα που συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ, ζητά (όπως εξάλλου πολλές φορές προφορικά και γραπτά σας έχουμε προτείνει), την τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου Κύμης το οποίο εσείς αποφασίσατε ως εξής:
Τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή από τις 15:00 έως16:30 το πρόγραμμα είναι κενό. Ζητάμε λοιπόν οι ώρες αυτές να δοθούν στα τμήματα υποδομής  του Α.Ο.Κύμης τα οποία σήμερα δεν έχουν ούτε μια διαθέσιμη ώρα για να προπονηθούν. 
Η αιτούμενη τροποποίηση δεν ενοχλεί και δεν παρεμποδίζει ούτε στο ελάχιστο το ήδη υπάρχον πρόγραμμα στο Κλειστό και τους συλλόγους που το χρησιμοποιούν.
Πραγματικά απορούμε γιατί ένα τέτοιο αίτημα δεν γίνεται μέχρι σήμερα αποδεχτό από τη μεριά σας και τείνει να γίνει το μείζον θέμα της τοπικής μας κοινωνίας.
Για το ΔΣ του ΑΟ Κύμης

ο Πρόεδρος Παναγιώτης Θωμάς

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ;


Η προκήρυξη του ΕΚΑΒ που αναμέναμε την δημοσιοποίηση της εδώ και κάποια χρόνια για της νέες θέσεις καλύπτοντας τις μεγάλες ανάγκες και κενά που είχαν και έχουν δημιουργηθεί προέβλεπε τα εξής.
Πρόσληψη( 200) διασωστων, εκ των οποίων 7 θέσεις Αλιβέρι Ευβοίας δημιουργώντας ταυτόχρονα Τομέα ΕΚΑΒ (βάση) στο Αλιβέρι, υποστηρίζοντας το υπό στελεχωμένο και υπολειτουργίας σύστημα διακομιδών ασθενών,  λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποσπάσεων.
Χτες λοιπόν με νέα ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, (στο παραπέντε) της δημοσίευσης της προκήρυξης αναφέρει ότι, (1) θέση Κάρυστο, ( 1) θέση Ιστιαία και ….τέλος. Κανένας τομέας ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι, καμία θέση στο Αλιβέρι, και σε σύνολο νομού από (7) όπως ήταν σχεδιασμένο πήραμε τελικά (2).
Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής οι οποίες ζημιώνουν την περιοχή μας και την Εύβοια, που δεν παίρνουν αυτό το οποίο τους χρειάζεται και τους αναλογεί, είναι αποτέλεσμα πιέσεων, παρεμβάσεων, προσβάσεως και εισήγησης άλλων ικανοτέρων ανθρώπων οι οποίοι διεκδίκησαν και προφανώς πήραν τα μέγιστα για τον τόπο τους σε βάρος της περιοχής μας.

ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Mετά το πέρας της εκδήλωσης, για την παρουσίαση του βιβλίου  του Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Νομού Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  των Γραμματέων των Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εύβοιας Χ. Καραβά, Βοιωτίας Γ. Καστρίτη Φωκίδας Λ. Καραμπάρμπα και Φθιώτιδας Χ. Μπόκου. Συμμετείχε επίσης και ο Γραμματέας της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ Εύβοιας  Γ. Γιογιός.
Οι  Γραμματείς των Ν.Ε  τόνισαν πως δεν τους αφορούν οι τακτικισμοί, οι ομαδοποιήσεις και οι παλαιοί εσωτερικοί διαχωρισμοί και πως το μόνο που τους αφορά είναι το μέλλον της παράταξης. Η βάση και τα περήφανα στελέχη του Κινήματος  αγωνιούν για την επόμενη μέρα, αν θα υπάρχει ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  με ποιους όρους και σε τι μορφή. Επίσης επανέλαβαν το πάγιο αίτημα τους για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν από  τις  εθνικές εκλογές, καθώς θεωρούν πως είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να ξεκαθαρίσει την πορεία της παράταξης.
Επίσης με πρωτοβουλία τους πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Γ. Παπανδρέου όπου  και τον κάλεσαν να πάρει πρωτοβουλίες για την ΕΝΟΤΗΤΑ του χώρου και για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ΠΑ.ΣΟ.Κ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ. ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Κύμης Αλιβερίου σας καλεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Κύμης, όπου θα γίνει η παρουσίαση της Προγραμματικής Πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Νίκος Παππάς, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ
Βαγγέλης Αποστόλου,Βουλευτής Εύβοιας

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΕΥΑΚΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ.

ΔΕΥΑ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά την απαξίωση στην οποία είχε περιέλθει όλο αυτό τα διάστημα, προχώρησε στην πραγματοποίηση της πρώτης παρέμβασης της, με την κατασκευή του αγωγού όμβριων υδάτων, στον κεντρικό δρόμο του Αλιβερίου.
Για το συγκεκριμένο έργο, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη στην μελέτη ανάπλασης του κέντρου του Αλιβερίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτική η εκ των υστέρων παρέμβαση, η οποία βάζει σε δοκιμασία για ακόμα μία φορά τους επαγγελματίες της περιοχής και δημιουργεί παράλληλα κυκλοφοριακά προβλήματα .
Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, θα είναι πολύ σύντομα και θα παραδοθεί άμεσα σε χρήση.
Το έργο αφορά την κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων σε μήκος 250 μέτρων και το κόστος του δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ.
Επόμενη παρέμβαση της ΔΕΥΑΚΑ είναι αντίστοιχη κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων στην Κύμη , ένα έργο που το προβλεπόμενο από την μελέτη κόστος του ξεπερνούσε τις 40.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με λιγότερο από 10.000 ευρώ.
Στις προθέσεις της ΔΕΥΑΚΑ είναι η δημιουργία συνεργείου ικανού, να πραγματοποιεί παρόμοιες εργασίες, ελαχιστοποιώντας το κόστος, επισπεύδοντας την κατασκευή τους .
Γραφείο Τύπου  


ΘΕΡΜΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΚΟΤΣΑΡΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρισης Πολιτισμού του Δήμου Κύμης Αλιβερίου Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Κότσαρης ήταν μεταξύ των πολλών στελεχών της Αυτοδιοίκησης που παρακολούθησαν την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου χθες βράδυ στην Χαλκίδα, στη διάρκεια της παρουσίασης του Βιβλίου του Βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Γιώργος Κότσαρης αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρώην Πρωθυπουργό. Δεν είναι γνωστό εάν αντάλλαξαν και συμβουλές.(φωτο Ηλίας Θαλάσσης)

FILOXENIA Ή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ;

Άρθρο του  Χάρη Μήτρου
Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Καρύστου η συμμετοχή του στην Τουριστική Έκθεση «FILOXENIA Θεσσαλονίκης».  Γεννούνται τα ερωτήματα:
•             Έπρεπε να δηλώσει συμμετοχή;
•             Με τι οργάνωση;
•             Με ποιό στόχο;
Κριτική είναι εύκολο να κάνει κάποιος αλλά η εποικοδομητική κριτική απαιτεί παράθεση επιχειρημάτων:
Στην σημερινή εποχή, στον Τουρισμό, οι ντόπιοι και ξένοι ανταγωνιστές μας (Αργοσαρωνικός, νησιά Κυκλάδων, Μαγιόρκα, Φλόριντα, Καραϊβική, νησιά Ειρηνικού κλπ) έχουν «έρθει δίπλα» μας! Πώς; Με το internet!
Ο υποψήφιος επισκέπτης «ανακαλύπτει» την Καρυστία με την ίδια ευκολία που βρίσκει και οποιοδήποτε άλλο προορισμό. Πώς, όμως, θα τον κάνουμε εμείς να γίνει «αγοραστής» από αναποφάσιστος «ερευνητής»; Αυτό είναι το σοβαρότατο ερώτημα!
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πρέπει να γίνουν πολλά, με στρατηγικό σχέδιο που θα έχει τρία μέρη:
1.            Οργανώνουμε και αναπτύσσουμε τους τουριστικούς πόρους και γενικότερα τον Προορισμό Νότια Καρυστία.
2.            Βρίσκουμε ποιοι ενδιαφέρονται ν’ «αγοράσουν» τα «προϊόντα» μας.
3.            Χρηματοδοτούμε ένα μακρόχρονο σχέδιο προβολής και προώθησης.
Κατά την γνώμη μας, όσο δεν εκπονείται ένα τέτοιο σχέδιο, η συνέχιση της αντιμετώπισης του ζητήματος «τουρισμός της περιοχής» με ενέργειες απρογραμμάτιστες, περιστασιακές και ασύνδετες είναι καθαρά μια σπατάλη χρόνου και χρημάτων. Κρίνουμε ότι μια τέτοια είναι και η συμμετοχή στην φετινή FILOXENIA.
Δεδομένου του μαρασμού της μεσαίας επιχειρηματικότητας της περιοχής που ανεβάζει τους δείκτες της ανεργίας και γεννά φτωχοποίηση, ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η οικονομική δραστηριότητα Τουρισμός στο σταμάτημα της κατρακύλας και στην σταδιακή ανάκαμψη είναι σημαντικότατος. Άρα, απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή της κοινωνίας μας, με πρώτη την Διοίκηση του Δήμου Καρύστου.
Ο Δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να ενταχθεί ο κλάδος του τουρισμού ουσιαστικά στο συνολικό παραγωγικό σχέδιο της περιοχής (που μέχρι τώρα δεν υπάρχει) ώστε να ενισχύει τις άλλες δραστηριότητες.
Να μεριμνά για την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων, φυσικών, κοινωνικών και πολιτισμικών.
Οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου να παρακινηθούν να συμμετέχουν μαζί με τον Δήμο (όπου είναι δυνατόν) σε συνεργατικά – συνεταιριστικά σχήματα.
Ένα εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η θεσμοθετημένη Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καρύστου. Είναι απορίας άξιο που μετά από 2 μήνες διοίκησης του δήμου από την σημερινή πλειοψηφία, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη συνεδριάσει!
Όμως, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Καρύστου στην τουριστική FILOXENIA! Άρα, το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται στον στενό κύκλο του Δημάρχου και άρα θα έχουν στόχους καθορισμένους από προσωπικά κριτήρια και άρα οι ενέργειες θα είναι περιστασιακές και απρογραμμάτιστες.
Οι άνθρωποι της πλειοψηφίας δικαιολογούν την μη συνεδρίαση της Επιτροπής στο ότι έχει προτεραιότητα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Αν όμως θεωρούν τον Τουρισμό τόσο σημαντικό όσο μας έλεγαν την προεκλογική περίοδο, μάλλον θα έβρισκαν την ευκαιρία να αποδείξουν τις εξαγγελίες τους.
Παρά την σαφή διαφορά αντίληψης, μεταξύ της Κίνησης Αλλιώς! και της διοίκησης του Δήμου στο ζήτημα της διαχείρισης του Τουρισμού, θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά με προτάσεις και παρεμβάσεις, στους φορείς που συμμετέχουμε, με γνώμονα το σχέδιο μας για τον Τουρισμό που καταθέσαμε ήδη προεκλογικά.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014 αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Β/Κ Εύβοιας του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού επισκέφτηκαν το συγκρότημα του Λυκείου Ιστιαίας και συζήτησαν με μαθητές με αφορμή τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Διαπιστώθηκε ότι αυτό που κινητοποιεί τους μαθητές είναι τα πραγματικά προβλήματα, όπως η «Τράπεζα Θεμάτων», η εφαρμογή του «Νέου Λυκείου», οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών. Από την αντιπροσωπεία εκφράστηκε η συμπαράσταση και η στήριξη στα δίκαια αιτήματα των μαθητών. Συμπαράσταση και στήριξη του μαθητικού αγώνα πρέπει να εκφραστεί από γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά και από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Οι μαθητές αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο, για μια καλύτερη ζωή, διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ Α.Ο. ΚΥΜΗΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΡΓΕΛΗ

Αίτηση:  Αγγελή Μαργέλη και
                Λουκά Παππά
 Τοπικών Συμβούλων 
Δ. Κ. Κύμης                                                                                                                              
                                 ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, κ. Πόγκα  Δημήτριο

Θέμα: Μη παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Κύμης για προπονήσεις στα μικρά παιδιά του ΑΟ Κύμης.

Κύριε Πρόεδρε,
Αιτούμεθα όπως στο Τοπικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14-11-14, συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει  το τελευταίο διάστημα στην Κύμη και αφορά στην μη παραχώρηση  για προπονήσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Μαρίνος» στους μικρούς αθλητές του Αθλητικού Ομίλου Κύμης.
Σας επισυνάπτω την τελευταία ( 29-10-14) από τις αιτήσεις του Α.Ο.Κύμης προς τον  Αντιδήμαρχο κ. Θεοδώρου, οι οποίες απ’ ότι μας ενημέρωσαν οι διοικούντες του ΑΟ Κύμης,  δεν έχουν ακόμη απαντηθεί και ούτε ικανοποιηθεί.
Είναι λυπηρό για τον τόπο μας και την Ιστορία του να έχουν φτάσει στο σημείο μικρά παιδιά της Κύμης να εκλιπαρούν  (η  ανάρτηση πανό στην διάρκεια του αγώνα του περασμένου Σαββάτου ήταν το αποκορύφωμα), προκειμένου να τους δοθούν λίγες ώρες για να προπονηθούν.
Σημειωτέον ότι στο υπάρχον στο «κλειστό» αναρτημένο πρόγραμμα προπονήσεων, υπογεγραμμένο από τον κ. Θοδώρου, υπάρχουν κενές ώρες  που δυστυχώς (και πραγματικά είναι απορίας άξιον) δεν αποδίδονται στους μικρούς αθλητές του ΑΟ Κύμης από τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο.
                                                                                                           Κύμη 10-11-2014
                                                                                                                 Οι αιτούντες

Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

10 Νοεμβρίου 2014
Αίτηση προς το Δήμο Καρύστου υπέβαλλε στις 30 Οκτωβρίου 2014 ο Νίκος Μανώλης με θέμα τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου για την ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η δημοτική αρχή όσον αφορά το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που έχει διενεργηθεί στον πρώην Δήμο Στυρέων από τους οικονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών.
Η αίτηση στην οποία δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:
"Κύριοι,
Προς μεγάλη μου έκπληξη και αγανάκτηση, έλαβα γνώση μήνυσης που έχει υποβάλει εναντίον μου και εναντίον δημοτικών συμβούλων και υπαλλήλων του Δήμου, η πρώην Δήμαρχος Στυρέων κα. Σοφία Μούτσου για τη θητεία της οποίας έχει διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος και σας έχει γνωστοποιηθεί πόρισμα σχετικό, το οποίο ετέθη σε γνώση σας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας.
Έχει ήδη διαδράμει, αναλόγως της σοβαρότητας του θέματος και των συμφερόντων που διακυβεύονται για το Δήμο, μεγάλο διάστημα και δεν έχει περιέλθει σε γνώση μου να έχετε ενεργήσει το παραμικρό για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και τη δικαστική διεκδίκηση των χρηματικών ποσών που καταλογίζονται. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης στη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των υπευθύνων της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα, είναι και η διακινδύνευση των συμφερόντων του Δήμου αλλά και ο απαράδεκτος διασυρμός του ονόματος μου όσο και των δημοτικών συμβούλων που περιλαμβάνει στη συκοφαντική μήνυσή της η κα. Μούτσου κι ακόμη περισσότερο των υπαλλήλων που συμπεριλαμβάνει σε αυτή, τους οποίους οφείλετε να προστατεύσετε από τα κακόβουλα υπονοούμενα της κας Μούτσου.
Να σημειωθεί, ότι το πόρισμα καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες σε πρόσωπα που διαχειρίστηκαν χρήματα του πρώην Δήμου Στυρέων.
Φρονώ ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για την ενημέρωση μας σχετικά με τις ενέργειες που σκοπεύετε να πράξετε, καθώς η καθυστέρηση από μέρους σας στη λήψη αποφάσεων, μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα του Δήμου αφού όπως προκύπτει από το πόρισμα, το έλλειμμα (θετικό και αποθετικό), υπερβαίνει το ποσό των 4.000.000 € χωρίς καν ακόμη να έχει διενεργηθεί έλεγχος για τη ΔΕΥΑΣ και για το Σύνδεσμο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νοτίου Ευβοίας και εν τω μεταξύ εκκρεμούν διεκδικήσεις προς το Δήμο Καρύστου που σχετίζονται με τα καταλογισθέντα ποσά από το πόρισμα. 
Με τιμή
Νικόλαος Ι. Μανώλης

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης"

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΜΗΣ





Ο Αγιος Νεκτάριος,  αφού είχε απομακρυνθεί από την θέση του τιτουλάριου μητροπολίτη της «πάλαι ποτέ διαλαμψάσης μητροπόλεως Πενταπόλεως», του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, διορίστηκε, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιεροκήρυκας  στην  Εύβοια  την 15η Φεβρουαρίου του 1891 και τοποθετήθηκε στην Κύμη. Έμεινε στην θέση αυτή περίπου δυόμιση χρόνια. Η εκ νέου μετάθεσή του στην Φωικίδα προξένησε έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας οι οποίες αποτυπώνονται και στην σχετική επιστολή του Δημάρχου Κύμης. Σημειωτέον ότι προηγουμένη μετάθεσή του  στον νομό Λακωνίας είχε ανακληθεί κατόπιν παρεμβάσεως μέρους του λαού, ο οποίος σύσσωμος μετέβη στο  υπουργείο των Εκκλησιαστικών. 
Ο καθηγητής Αριστοτέλης Ευτυχιάδης σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό “Τόλμη” της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Τεύχος 9 (Ιούνιος 2001, σελίδες 62-65) αναφέρεται στην περίφημη ομιλία του Αγίου Νεκταρίου στα εγκαίνια του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης το 1893 γράφοντας μεταξύ άλλων τα εξής: 
«Τρία χρόνια προ της διεξαγωγής των πρώτων συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, ο Άγιος Νεκτάριος Κεφάλας, ο εν Αιγίνη, «ο πάλαι ποτέ Μητροπολίτης Πενταπόλεως», σε μελέτη του υπό μορφή εγγράφου ομιλίας «Περί Γυμναστικής», αναφέρεται στην αξία και τον σκοπό της γυμναστικής αθλήσεως και των αθλοπαιδιών για τους νέους. Την ομιλία εξεφώνησε ο ίδιος στα εγκαίνια Γυμναστικού Συλλόγου στην Κύμη της Ευβοίας, την 21η Αυγούστου του έτους 1893. Όπως δε ετόνισε, τότε «η ευέλπιδα της Κύμης νεολαία» είχε «την πρωτοβουλίαν και το θάρρος όπως... θέση πρώτη το βήμα προς τα πρόσω και δώση την πρώτην ώθησιν προς την πρόοδον». Αυτό συνέβη μόνον δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το 1891, στην Αθήνα, και αφορούσε μία καθαρώς ιδιωτική πρωτοβουλία εκ μέρους των νέων.
Ακολουθώντας «τον Σταγειρίτη φιλόσοφον Αριστοτέλη», κατά τον οποίο «τα τε υπερβάλλοντα γυμνάσια και τα ελλείποντα φθείρει την ψυχήν, σώζεται δε η σωφροσύνη υπό της μεσότητος», επαναφέρει και αναδεικνύει όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία συνιστούσαν την άθληση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αποκλείει εκ προοιμίου τον αυτοσκοπό της αθλήσεως: «Η σύμμετρος σωματική γυμνασία εθεωρήθη απ' αιώνων υπό πάντων των πεπολιτισμένων εθνών ως αναγκαία άσκησις και αναπόσπαστος ακόλουθος και σύντροφος παντός ελευθέρου και ευ ηγμένου πολίτου και της τελείας παιδεύσεως ο αληθής χαρακτήρ». Σημειώνει την παρουσία Γυμναστικών Συλλόγων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι οποίοι, όπως λέγει, αποτελούν φυτώριο όχι μόνον για την άθληση, αλλά και την παίδευση της νεότητας: «Της αρμονικής γυμνασίας των δυνάμεων της ψυχής και του σώματος, της εγκαινιζομένης σήμερον υπό του συστάντος σήμερον Γυμναστικού Συλλόγου της μουσικοτραφούς νεότητος, συνήλθομεν να τελέσωμεν τα εγκαίνια... Η σύστασις του Συλλόγου τούτου... προώρισται να αναδείξη καλούς καγαθούς άνδρας», οι οποίοι δύνανται να καταστούν «ωφέλιμοι τη τε πόλει και τη κοινωνία και τη πατρίδι... ωφελιμότατοι προς τε το έθνος και την ανθρωπότητα εν γένει». Ως νόημα των αγώνων και τελικό σκοπό τους καθόριζε την «αρετάν πολύμοχθον», κατά την έκφραση του Αριστοτέλη, και «την σωφροσύνην», την οποία θεωρούσε «σύμβολο της υγείας της ψυχής και μητέρα πάσης αρετής». Κατά τον Άγιο Νεκτάριο, οι αγώνες είχαν πνευματική προοπτική, να αναδείξουν «άνδρας τελείως μεμορφωμένους, ικανούς προς πάσαν επιχείρησιν», καθ' όσον «η άσκησις προθυμοτέρους προς τους αγώνας καθιστά διά την έξιν, και φιλοπονωτέρους διά την προς τους πόνους οικείωσιν». Ο Άγιος Νεκτάριος έδιδε τοση σημασία στους αθλητικούς Συλλόγους, ώστε να σημειώνει με έμφαση ότι η «πεπολιτισμένη Ευρώπη αριθμεί τοσούτους συλλόγους γυμναστικούς, ων το πλήθος υπερβαίνει τον αριθμόν των σχολείων».
Ως είναι φυσικό κατόπιν αυτών, δεν παραλείπει να αναλύσει τα ωφέλη από την συνάθληση των νέων σε αγώνες: «Ο Γυμναστικός Σύλλογος προτίθεται δια της συνεχούς ομιλίας των εταίρων να συσφίγξη τους δεσμούς της φιλίας, να αδελφοποίηση την νεολαίαν, να διασκέδαση τας ταπεινάς αντιπάθειας και αντιζηλίας, να αποσπάση αυτήν των ματαίων και ανωφελών ασχολιών... ανάπτυξη την συγγενή άμιλλαν, αυξήση την φιλοτιμίαν, απομακρύνη την αργίαν, την γενέτειραν της ακηδίας, της χαυνότητος, της αμελείας και πάσης κακίας και παρασκευάση άνδρας κρατερούς προς υπεράσπισιν των δικαίων της πατρίδος».
ΠΗΓΕΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

                 
                                                       Δελτίο τύπου

Στο ιστολόγιο  «Lala to» αναρτήθηκε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου όπου ανέφερε: «ουδέποτε πήραμε απόφαση συμμετοχής στη διαμαρτυρία κατά της ΑΓΕΤ και ούτε παραβρισκόμασταν ως Σύλλογος στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, παρακαλούμε όπως διορθώσετε την ανάρτησή σας το συντομότερο δυνατό».
Στην συγκέντρωση στην όποια συμμετείχα στο προεδρείο και που εγώ ο ίδιος ανακοίνωσα τους συμμετέχοντες, από βουλευτές μέχρι συλλόγους και μαζικούς φορείς, ουδέποτε αναφέρθηκε ότι συμμετέχει η παρευρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Αλιβερίου. στην συγκέντρωση.
Το τι θα πράξει ο κάθε Σύλλογος η φορέας σχετικά με ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας οχτώ (8) χρονιά, αυτό της καύσης των απόβλητων  από την ΑΓΕΤ LAFARGE  είναι υπόθεση που αφορά τον ίδιο το Σύλλογο η Φορέα και δεν θα κριθεί από εμένα αλλά από τα μέλη του αλλά και από την ίδια την κοινωνία που δραστηριοποιείτε ο κάθε Σύλλογος.
Όμως στην ανάρτηση που ανέβηκε στο ιστολόγιο «Lala to» αργά την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για συμμετοχή του  Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου στην συγκέντρωση  στο Εργατικό Κέντρο.
Είναι άκομψο, το λιγότερο, να ζητάς επιτακτικά  να διορθώσει  ο ιστότοπος "Lala to" κάτι που ουδέποτε ανάρτησε.
Επειδή ο Εμπορικός Σύλλογος Αλιβερίου είναι ένα Σύλλογος με μακρά ιστορική πορεία μέσα στην κοινωνία της περιοχής, θα πρέπει  νομίζω οι συντάκτες  της ανακοίνωσης να είναι προσεκτικοί και να διαβάζουν με προσοχή και όχι επιπόλαια τα κείμενα πριν απαντήσουν.
                                      Για την επιτροπή
                                       Γ.Λαγανάς