Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ


Γιώργος Κελαϊδίτης
Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΛΑΙΔΙΤΗΣ
                                                                                                                               
                                                                          Χαλκίδα   6 Νοεμβρίου 2014
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Η νέα Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας σε εφαρμογή των προγραμματικών της δεσμεύσεων για ενεργή συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, καλεί όλους τους κτηνοτρόφους που διατηρούν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι  οποίες δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης (λειτουργίας) ή η άδεια τους έχει λήξει, να προσέλθουν στα γραφεία των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και να υποβάλλουν αίτηση αδειοδότησης.
Υπενθυμίζουμε στους κτηνοτρόφους ότι στις 12 Μαρτίου 2015 παύει να ισχύει η ειδική ρύθμιση του άρθρου 14 του νόμου 4056/2012 με την οποία δίνεται τριετής αναστολή ισχύος των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων και κατεδαφίσεων  των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Επιπλέον παροτρύνουμε τους κτηνοτρόφους να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4178/2013 σχετικές με την νομιμοποίηση-τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση των μονάδων που έχουν αυθαίρετα κτίσματα ή προσθήκες. Η παραπάνω ευεργετική διάταξη λήγει στις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα Τμήματα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής των Δ/νσεων αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής.

ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ LAFARGE ΣΤΟ ΜΥΛΑΚΙ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τέταρτη 5 Νοεμβρίου 2014 στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής Αλιβερίου έδωσαν το παρόν στο κάλεσμα της Συντονιστική Επιτροπής και είπαν ένα ηχηρό όχι στα σχεδία της ΑΓΕΤ LAFARGE  να προχωρήσει στην καύση απόβλητων (σκουπίδια )στο Μυλάκι Αλιβέρίου 50 μετρά από τα σπίτια.
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής μίλησε ο εκπρόσωπος της Γ.Λαγανάς Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου, τονίζοντας:
«αυτή η άδεια καύσης πάσης φύσεως απορριμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η χαριστική βολή για το Αλιβέρι και την ευρύτερη περιοχή..
Έτσι μια κραταιά τσιμεντοβιομηχανία μετατρέπεται σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών.
Με την νέα άδεια το πολύπαθο Αλιβέρι γίνεται ο σκουπιδοτενεκές της Ελλάδος.
•  Όλα τα απόβλητα  της βαριάς βιομηχανίας, των διυλιστηρίων σκουριές στάχτες, λάσπες από στεριά και θάλασσα έρχονται στο Αλιβέρι.
• Το rdf έρχεται χύμα σε μεγάλες ποσότητες και με ελάχιστους ελέγχους 60.000 λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς (Ψυτάλλεια) έρχονται να καούν σε απόσταση αναπνοής από το Αλιβέρι φέρνοντας τον καρκίνο και τον θάνατο μέσα στα σπίτια μας».
Καταλήγοντας τόνισε χαρακτηριστικά «Ζητάμε όμως από όλους Δήμο, Περιφέρεια από τα κόμματα  καθαρές κουβέντες, θέση χωρίς αστερίσκους και παραπομπές όχι ευχολόγια αλλά συγκεκριμένες δράσεις.
Ο Ευ. Σπίθας έκανε μια αναδρομή με το τι έχει γίνει από το 2007 που άρχισε ο αγώνας της Συντονιστικής Επιτροπής και ανέλυσε γιατί δεν μπορεί με ασφάλεια να κάψει απόβλητα το συγκεκριμένο εργοστάσιο .
Πνευμονολόγος κ. Β. Ντόβολης μίλησε για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου και  νευρολογικών περιστατικών (πάρκινσον .σκλήρυνση κατά πλάκας) κλπ σε σχέση με άλλε περιοχές της Ελλάδος.
Ο Κ. Μπατσακούτσας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην στάση της ΑΓΕΤ απέναντι στην κοινωνία..
Εκ μέρους της επιτροπής μανάδων η Βάνα η Φρυγανιώτη ζήτησε από όλες της μανάδες της περιοχής που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον να υπογράψουν την έκκληση των μανάδων να σταματήσει κάθε ενέργεια από την ΑΓΕΤ LAFARGE να κάψει απόβλητα.
Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν οι βουλευτές Ευαγ. Αποστόλου και Δημήτρης Αναγνωστάκης και από το βήμα δήλωσαν την ενεργή συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων Επίσης παρευρέθηκε και μίλησε εκ μέρους της Περιφέρειας ο κ. Δ. Αργύρης, Περιφερειακός Σύμβουλος.
Δυναμικό παρών έδωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με το ψηφοδέλτιο τη Ρένας  Δούρου, κ. Ιωαν. Στεργίου τονίζοντας ότι και η Ανατολική Αττική θα πληγεί από την καύση των απόβλητων από την ΑΓΕΤ  και διαβεβαίωσε ότι θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να πάρει και αυτό σαφή θέση
Τον λόγο πήραν και δήλωσαν την συμπαράσταση τους στους πολίτες της περιοχής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  κ. Γ. Μαρίνος , κ Κ. Χαϊνάς και κ. Ν. Στουπής,
Τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Μπενάκης.
Εκ μέρους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Μπαράκος όπου ανακοινώσε την συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου και τις δράσεις της, με πρώτη ενέργεια τον συμβολικό αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου της ΑΓΕΤ LAFARGE την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 καθώς νομικές δράσεις.
Παρέμβαση έκανε και ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της  αντιπολίτευσης  στον Δήμο κ. Δ Θωμάς.
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας κ. Ηλίας Κούκουρας
Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Γ .Μπόκαρης  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Κ. Μιχαήλ. Γ. Παγώνης .Φ. Αναστασίου, Ευ .Ντούρας, Ν. Κιούσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλιβερίου κ Χρ. Φούντας και ο κοινοτικός σύμβουλος Πρασίνου κ. Γ. Σεφερλή, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας κ Στεφ. Μπασινάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας  κ Ηλ. Κούκουρας.
Από τους συγκεντρωμένους πολίτες της περιοχής Αλιβερίου εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα όπου ζητούν
1) Nα σταματήσει άμεσα η ΑΓΕΤ LAFARGE κάθε ενέργεια για να κάψει κάθε είδους απόβλητα στο εργοστάσιο στο Μηλάκι.
2) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα την άδεια καύσης των αποβλήτων και να ζητήσει από την ΑΓΕΤ  νέα  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ χωρίς τα εναλλακτικά καύσιμα και την εμπορία ασβεστόλιθου που θα διαλύσει τα σπίτια βόρεια του Αλιβερίου
3) Ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την καύση των αποβλήτων στο Αλιβέρι.
                                      ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                       Γ. Λαγανάς

                                        gld@otenet.gr

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ

ΕΝΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ ( Ι.Ν.ΕΥΑΓ.ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ )

 Ανακοίνωση
 ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
Στις 8 του μηνός Νοεμβρίου εορτάζει το εξωκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών στα Περιβόλια. Αυτό το ιστορικό εξωκλήσι βρίσκεται στο δρόμο προς την παραλία του Μάγειρα.
*Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών: 
Παραμονή εορτής -Παρασκευή 7/11 ώρα 5:00μμ θα τελεσθεί ο Μέγας Εσπερινός .
*Ανήμερα Εορτής -Σάββατο 8/11 ώρα 7:15 π.μ. Όρθρος και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας .
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΕΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΕΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ..


+ Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου .

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου της 3ης Νοεμβρίου 2014 η Σοφία Τσολάκη, ως εισηγήτρια της παράταξης «Η Στερεά σε Νέα τροχιά», διατύπωσε τις παρακάτω θέσεις σχετικά με τη σύσταση Επιτροπής Ισότητας Φύλων.
«Η φτωχή μας (αριθμητικά) παρουσία ,εμάς των γυναικών εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και γενικότερα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, σημαίνει ότι ούτε οι νόμοι ,ούτε οι ποσοστώσεις, αλλά ούτε τα ευχολόγια μπορούν να ενθαρρύνουν εμάς τις γυναίκες ,στην ισότιμη με τον άντρα συμμετοχή στα κοινά. Γιατί βασικές προϋποθέσεις για να μπει και να δράσει η γυναίκα στην πολιτική, είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία που πρέπει να έχει, η μείωση των ωρών εργασίας, εάν έχει αυτό το αγαθό, οι κοινωνικές παροχές που θα τη στηρίξουν όταν αυτή λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας ,παιδείας.
Eμείς οι γυναίκες που βρισκόμαστε σήμερα εδώ έχουμε χρέος να αναδείξουμε το θέμα της ισότητας των φύλων σε πρωτεύον πολιτικό ζήτημα, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό, μια και στην Ελλάδα των μνημονίων, της φτώχειας και της ανεργίας, η γυναίκα είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα, αλλά και το έμψυχο υλικό που θα δουλέψει για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία της Επιτροπής Ισότητας Φύλων για την παράταξή μας σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που θα έχουν τεθεί από τις εμπειρίες και τις ανάγκες των γυναικών. Τι σημαίνει για μια γυναίκα να ζει σε μια πόλη που έκλεισαν όλα τα εργοστάσια και γέμισε άνεργες, ή σε ένα νησί που είναι πλήρως εξαρτημένο από τον τουρισμό; Τι σημαίνει κατοικώ σε μια πόλη όπου τα ονόματα των δρόμων, τα αγάλματα ,οι αναμνηστικές πινακίδες, αναφέρονται μόνο σε μεγάλους ή και σε λιγότερο μεγάλους άντρες ,σαν να μην πέρασαν ποτέ από αυτόν τον χώρο γυναίκες; Πώς θα μπορέσουμε ως αιρετοί να βοηθήσουμε τις γυναίκες της Περιφέρειάς μας να φτιάξουν έναν Συνεταιρισμό, κυρίως να τις εμπνεύσουμε για τις νέες απαιτήσεις των καιρών και να τους φέρνει και μεροκάματο, σε ένα τόσο σκληρό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι πολυεθνικές στην αγορά;
Αυτά είναι ελάχιστα από τα ερωτήματα που η γυναικεία ματιά στην καθημερινότητα θέτει, μαζί με το κοινωνικό αίτημα για πολιτική αλληλεγγύης, κοινωνικής ευαισθησίας, συνεργασίας, συνεννόησης, κατανόησης των ανθρώπων, ισόρροπης και αρμονικής συνύπαρξης γυναικών και αντρών σε όλους τους τομείς της ζωής.
Κατά τη γνώμη μας πέρα από το θεσμικό πλαίσιο απαιτούνται πρωτοβουλίες ανά νομό, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, τους γυναικείους φορείς όπου υπάρχουν, με την Αυτοδιοίκηση με καταγραφή αποτελεσμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στόχος της επιτροπής Ισότητας των Φύλων είναι ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικού προτύπου με σκοπό την αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού, ανεξαρτήτως φύλου, και την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων. Η σύστασή της θα αποτελέσει βασικό εργαλείο αυτή την περίοδο σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης  και προτείνω τη συμμετοχή μου στο παραπάνω όργανο.»

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΕΤ. ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΛΑΛΑ ΤΟ.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου (trade.association.aliveri@gmail.com ) ήρθε πριν λίγο μήνυμα στο ΛΑΛΑ ΤΟ σχετικά με το χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα που αναφέρεται στις κινητοποιήσεις κατά της καύσης του RDF και στην συμμετοχή του Συλλόγου σε αυτήν. Το μήνυμα αναφέρει ότι
«Εκ μέρους του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια ανακρίβεια σχετικά με την ανάρτηση σας, ούδέποτε πήραμε απόφαση συμμετοχής στη διαμαρτύρια κατά της ΑΓΕΤ και ούτε παρεβρισκόμασταν ώς Σύλλογος στη συγκεκριμμένη συγκέντρωση, παρακαλούμε όπως διορθώσετε την ανάρτησή σας το συντομότερο δυνατό . Μεμονομένες απόψεις δεν εκφράζουν το σύνολο του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου.
Ευχαριστούμε
ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου.»

Δεκτή η παρατήρηση, ίσως έγινε παρανόηση. Ζητούμε συγνώμη.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ RDF ΣΤΟ ΜΗΛΑΚΙ

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου συγκρότησε επιτροπή αγώνα κατά της καύσης του RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι. Στην Επιτροπή μετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπαράκος και Γιώργος Μπόκαρης καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Παγώνης από την πλειοψηφία και οι Δημήτρης Θωμάς και Κώστας Μιχαήλ από την μειοψηφία. Μετέχουν επίσης δύο εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής. Η Επιτροπή μάλιστα συνεδρίασε για πρώτη φορά πριν από την Συγκέντρωση και μεταξύ των άλλων αποφάσισε την διοργάνωση κινητοποίησης έξω από την ΑΓΕΤ καθώς και περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος συγκροτεί Επιτροπή η οποία δεν μένει στα χαρτιά αλλά λειτουργεί και μπαίνει μπροστά εκπροσωπώντας τον Δήμο και την τοπική κοινωνία.
Στη σημερινή Συγκέντρωση εκ μέρους του Δήμου μίλησε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπαράκος ενώ παρευρέθηκε πολυμελής Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Μπενάκη καθώς και τους Αντιδημάρχους Νίκο Μπαράκο και Γιώργο Μπόκαρη, και τους Δημοτικούς Συμβούλους  Γιώργο Παγώνη και  Φώτη Αναστασίου,  Ο Δήμος σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προετοιμάζουν ήδη συγκεκριμένες διοικητικές, νομικές και κυρίως πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι σύντομα ανακοινώσιμες. 

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ "ΛΑΒΡΑΚΙΑ" ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ......

Την ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής Κύμης Αλιβερίου έπρεπε να εκφράσει την θέσης για το ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών δεν το έκανε και έρχεται τώρα κατόπιν εορτής να συζητήσει για την χωροθέτηση και την υπερσυγκέντρωση των μονάδων στο Αλιβέρι. Την εποχή που οι αποφάσεις για την μετεγκατάσταση μονάδων περνούσαν ερήμην της τοπικής κοινωνίας οι αρμόδιοι να αντιδράσουν αρκέστηκαν στην αποδοχή, και μάλιστα χωρίς δημοσιότητα, των χορηγιών της μεγάλης εταιρίας του κλάδου, της «Νηρεύς». Δεν ήταν μόνο το 2012 που είχε γράψει παλαιότερα το ΛΑΛΑ ΤΟ. Ήταν και το 2013!!! Διαβάζουμε στον Απολογισμό Εταιρικής Ευθύνης του 2013 ότι «Η Νηρεύς ενίσχυσε τους παρακάτω φορείς /συμμέτοχους. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καιρών προσφέραμε προϊόντα της Εταιρείας μας………. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δ. Ταμυναίων»(σελ. 94)
Ασφαλώς ο Δήμος Ταμυναίων δεν υπάρχει!!! Και όταν υπήρχε μπορεί να ήταν μπακάλικο αλλά δεν είχε Κοινωνικό Παντοπωλείο!!!. Τα προιόντα πάντως πήγαν το 2013, προφανώς τσιπούρες, λαβράκια κ.ο.κ. στο Κοινωνικό Παντοπωλείο  …. κάποιου Δήμου Ταμυναίων.
Στην άλλη σελίδα διαβάζουμε ότι πήρε οικονομική ενίσχυση ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου « για ανάπλαση παραλίας-πλατείας Καράβου Αλιβερίου»(σελ.95).
Καλά όλα αυτά. Καλά έκανε η Νηρέας και απλώνει την εταιρική κοινωνική ευθύνη στην τοπική μας κοινωνία. Το κάνει εξάλλου για πολλά χρόνια πριν σε όλες τις περιοχές που έχει εγκαταστάσεις. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την σιωπή γύρω από την υπερσυγκέντρωση των  μονάδων στο Αλιβέρι. Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει δυσκολότερα για να μπει τάξη. Πριν δύο χρόνια τα πράγματα μπορούσαν να ρυθμιστούν καλύτερα προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης. 

ΔΥΝΑΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ!!!

Με μεγάλη συμμετοχή έληξε πριν από λίγο η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή κατά της καύσης του RDF και των εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ. Η συγκέντρωση έγινε στο εργατικό Κέντρο στο Αλιβέρι και επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας του Αλιβερίου στα σχέδια της ΑΓΕΤ για το εργοστάσιο στο Μηλάκι. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι Βουλευτές Αποστόλου και Αναγνωστάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα οι οποίοι πήραν τον λόγο και διαβεβαίωσαν τους πολίτες και φορείς της πόλης ότι συμμετέχουν και στηρίζουν τον αγώνα τους. Επίσης μίλησαν ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αργύρης  και ο Επικεφαλής της περιφερειακής Παράταξης Ενεργοί Πολίτες Στερεάς και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Χαϊνάς. Παρόντες επίσης και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας με τον Πρόεδρό τους Ηλία Κούκουρα και τον Στέφανο Μπασινά, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας. Τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Μπενάκης
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής κ. Λαγανάς στην ομιλία του ζήτησε καθαρή συμπαράσταση από τον Δήμο και την Περιφέρεια. Αποφασίστηκε η κατάθεση νέας αίτησης ακύρωσης κατά της άδειας που έλαβε η ΑΓΕΤ από το Συμβούλιο Επικρατείας. Επίσης σε λίγες ημέρες θα διοργανωθεί ειρηνική διαμαρτυρία στην Πύλη του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ με την συμμετοχή και του Εμπορικού Συλλόγου.


Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ. ΕΩΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


                                                                                                       Λαμία   3 Νοεμβρίου 2014
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζει στους αιγοπροβατοτρόφους της ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν και να κοινοποιούν στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών τους.
Ο κάτοχος εκτροφής αιγοπροβάτων, ακόμα και με μηδενικό αριθμό ζώων, πρέπει στο διάστημα από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 15ης Δεκεμβρίου να απογράψει όλα τα αιγοπρόβατα που υπάρχουν στην εκτροφή του και να καταχωρήσει το αποτέλεσμα της απογραφής στο   ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ, συμπληρώνοντας με ευθύνη του τα αντίστοιχα πεδία.
Στη συνέχεια εντός 30 ημερών και όχι πέραν της 15ης Δεκεμβρίου οι κτηνοτρόφοι έχοντας μαζί τους τα σχετικά έγγραφα της εκτροφής (άδειες διακίνησης ζώων, εγκεκριμένες παραγγελίες μέσων σήμανσης, φαρμακευτικό μητρώο κ.λ.π.) πρέπει να προσκομίσουν το ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ στα Τμήματα Κτηνιατρικής ή στα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής στην οποία υπάγονται για την θεώρησή του και την καταχώρηση της απογραφής στην Ηλεκτρονική Βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παράλειψη διενέργειας ή κοινοποίησης απογραφής, αδικαιολόγητη μεταβολή (αύξηση ή μείωση ) του ζωικού κεφαλαίου και ελλείψεις στην συμπλήρωση του μητρώου, αποτελούν παραβάσεις που επισύρουν διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο και επιβολή διοικητικών μέτρων (περιορισμούς, πρόστιμα κ.λ.π.) και περικοπές αποζημιώσεων από την αρμόδια αρχή πληρωμής (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να προβούν εγκαίρως στις προαναφερόμενες ενέργειες.,

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΪΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ανακοίνωση
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου 2014 μέσα από επίκαιρες ερωτήσεις αλλά και με βάση τα θέματα που συζητήθηκαν καταθέσαμε τις εξής επίκαιρες ερωτήσεις και προτάσεις :
1. Καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση που αφορά τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, αφού μετά την περυσινή διαβούλευση και τον Νόμο 4269/2014, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2004 για το Εθνικό Χωροταξικό, όπου διατυπώνονται κάποιες γενικές αρχές της χωροταξικής οργάνωσης της χώρας και των ειδικών χωροταξικών. Για τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό όμως και το ρόλο της αιρετής περιφέρειας σ’αυτόν δεν αναφέρεται τίποτα. Όμως εάν η Περιφέρεια δεν αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην σχεδίαση αυτού του βασικού εργαλείου που λέγεται χωροταξική οργάνωση και σχεδίαση, δεν θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο ενός αναπτυξιακού μοχλού και την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Υπήρξε δέσμευση για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Θέσαμε το θέμα  της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) με αφορμή πρόσφατη Υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται μια προσωρινή λύση στην διάθεση αστικών απορριμμάτων πόλεων της Περιφέρειας σε ΧΥΤΑ άλλων πόλεων. Ένα πολύ σοβαρό θέμα όπου εμπλέκονται και οι Δήμοι της Περιφέρειας και ο Φορέας Διαχείρισης, αφού το πρόβλημα ουσιαστικά βαλτώνει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αφού δεν το αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να δίνονται συνεχώς προσωρινές λύσεις. Χρειάζονται λύσεις που θα βασίζονται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της τελικής επεξεργασίας όσο γίνεται λιγότερων υπολειμμάτων σε οργανωμένους χώρους που θα εξυπηρετούν και τους 25 ΟΤΑ της Περιφέρειας. Δηλαδή ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Υπήρξε δέσμευση για ολοκληρωμένη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
3. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για συζήτηση της πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας για Περιφερειακές Συμπράξεις, της Περιφέρειας, με τους ΟΤΑ τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιωτικούς φορείς κ.ά. για θέματα προώθησης και υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (Κοιν.ΣΕπ). Η σχετική πρόταση βρίσκεται εδώ. Το θέμα αναβλήθηκε για συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου, αλλά η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων και φακέλων είναι η 28η Νοεμβρίου 2014. Δυστυχώς η πλειοψηφία δεν δέχθηκε τη συζήτηση του θέματος, αλλά και καμιά παράταξη της μειοψηφίας δεν υποστήριξε τη συζήτηση του θέματος!
4. Στο θέμα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έτους 2014 αναδείξαμε το θέμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όχι ως μια απλή υποχρέωση κάποιας υπουργικής απόφασης αλλά ως μια ανάγκη σωστής, ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της Περιφέρειας. Επίσης αναδείξαμε το μοντέλο μιας νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πραγματικής αυτοκυβέρνησης και όχι επαίτης της κεντρικής εξουσίας, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής Ευρώπης των περιφερειών. Το πρόβλημα της απένταξης έργων ή της μείωσης των προϋπολογισμών τους που καλείται να διαχειριστεί το  σημερινό ΠΣ είναι αποτέλεσμα της πελατειακής λειτουργίας της Περιφέρειας και των παλιών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Όμως για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι κινήσεις εξορθολογισμού του προϋπολογισμού χρειάζεται αναλυτικός απολογισμός και αξιολόγηση των επιμέρους έργων που θα συνοδεύονται από τεχνικές εκθέσεις για να μπορέσουμε να πάρουμε τις δικαιότερες αποφάσεις. Και επειδή δεν έγινε κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια οριζόντια αντίληψη περικοπών που γίνεται σήμερα.
3-11-2014
Ενεργοί Πολίτες Στερεάς

Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Μια πολύπαθη υπόθεση πού πρέπει άμεσα να τακτοποιηθεί


                     
                                              
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θεωρώντας τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών  ως έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους του πρωτογενή τομέα με κύριο εξαγωγικό προσανατολισμό, που υπό προϋποθέσεις , με τις αντικειμενικά λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μπορεί  να συμβάλλει στην ανάπτυξη της  οικονομία της χώρας και να εξασφαλίσει φθηνή πηγή πρωτεΐνης στις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, διατυπώνουμε ταυτόχρονα την αγωνία μας για τα προβλήματα που δημιουργεί η δράση των ιχθυοκαλλιεργειών στην ευρύτερη Περιοχή του Αλιβερίου και στα παράλια του Ευβοϊκού Κόλπου. Συμμεριζόμαστε,επίσης, την αγανάκτηση των κατοίκων της Περιοχής γύρω από προβλήματα που δημιουργούν οι επιχειρηματικές αυθαιρεσίες στην λειτουργία τους και οι πιθανές δυσκολίες που δημιουργούν σε πιθανή ανάπτυξη διαφορετικών παραγωγικών χρήσεων (οικιστικές, τουριστικές, αλιεία κλπ).
Με την έννοια αυτή , ως θύματα ενός μοντέλου άναρχης ανάπτυξης για το οποίο ο λαός της Περιοχής δεν ρωτήθηκε , αλλά ανέχτηκε, είναι προ θετική κατεύθυνση η θέσπιση από την Πολιτεία του μοντέλου της ίδρυσης Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών, και την ανάπτυξη εντός αυτών αποκλειστικά των ιχθυοπάρκων.
Η επακριβής , όμως, χωροθέτηση των ΠΟΑΙ , τα όρια και το εύρος τους, η δυναμικότητά τους,  δεν μπορούσε παρά να ήταν αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης της κάθε εξεταζόμενης Περιοχής σε σχέση με τα οικολογικά της χαρακτηριστικά, την παραγωγική της ικανότητα, την συνάφειά της με άλλες χρήσεις , και κυρίως αποτέλεσμα της διαβούλευσης της με τις Τοπικές Κοινωνίες και τους θεσμικούς τους φορείς.
Δυστυχώς, πρόσφατα διαπιστώσαμε, πως ενώ από διετίας είχε προκηρυχθεί διαβούλευση γύρω από τις ΠΟΑΙ του Νότιου Ευβοϊκού , άρα και του Αλιβερίου, στην πράξη, με ευθύνη κύρια της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης , ουδεμία πρωτοβουλία ενημέρωσης των κατοίκων ελήφθη, καμία συζήτηση σε οποιαδήποτε θεσμικό όργανο της Περιοχής έγινε, καμιά πρόταση ή άποψη για την Περιοχή εκφράστηκε σε όργανα που αποφάσιζαν, σε αντίθεση με ότι έγινε για άλλες Περιοχές. Με αποτέλεσμα , χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ για τις ΠΟΑΙ της Περιοχής , να εγκαθίστανται εδώ ιχθυομονάδες από άλλες Περιοχές της χώρας, δεδομένης και της ανυπαρξίας ΣΧΟΑΠ ή ΓΠΣ για την περιοχή μας.
Την ίδια στιγμή η επιχειρηματική ασυδοσία βρίσκεται σε όλο της το μεγαλείο:
             συγκεκριμένη επιχείρηση  είχε καταλάβει θαλάσσια έκταση 110 στρ ενώ η αδειοδότηση της αφορούσε  30 στρ
             εγκαταλελειμμένη  μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, τώρα ιδιοκτησίας Αγροτικής Τράπεζας –Πειραιώς, αποτελεί μόνιμη πηγή ρύπανσης
             η καθημερινή διέλευση βαρέων οχημάτων μέσω δρόμων  σχεδιασμένων, κάθε άλλο για αυτόν τον σκοπό, και η παράνομη χρήση πολλαπλών σημείων αιγιαλού για την μεταφορά ιχθυοτροφών και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των μονάδων,   ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για τους ίδιους τους κατοίκους, την καταστροφή των υποδομών και του περιβάλλοντος
Κατόπιν όλων των προηγούμενα αναφερθέντων , καλούμε  Δημοτική και Περιφερειακή αρχή:
•             Να πραγματοποιηθούν άμεσα διαδικασίες διαβούλευσης σε επίπεδο Δήμου
•             Ο Δήμος να προσδιορίσει και να δεσμεύσει τις χρήσεις γης στην συγκεκριμένη Περιοχή αναφοράς
•             Να  διαμορφωθεί, αν χρειαστεί, όπου η διαβούλευση τεκμηριωμένα αναδείξει  ένα καινούριο πλαίσιο για την ΠΟΑΙ Αλιβερίου, για το οποίο να διεκδικηθεί η τελική υιοθέτησή του από το ΥΠΕΚΑ, δεδομένου ότι αυτό δεν έχει ακόμη νομοθετήσει
•             Μέχρις οριστικοποίησης της ΠΟΑΙ, να παγώσουν οι  εγκρίσεις για νέες μονάδες και μετεγκαταστάσεις στην Περιοχή.
•             Να κινηθούν άμεσα οι μηχανισμοί ελέγχου για τις περιπτώσεις παραβατικότητας
Αλιβέρι 3/11/2014

Για το Δ.Σ
Ο πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας



Γ.Λαγανάς                                                           Ευάγγελος Σπίθας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΩΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

4/11/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες η 11η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και όπως αναμενόταν κύριο θέμα συζήτησης αναδείχθηκε η έγκριση απόφασης της 7ης  τροποποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2014, όπως εγκρίθηκε από τη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής στις 26 Οκτωβρίου.
Μετά την εισήγηση του θέματος από τον Περιφερειάρχη, ζήτησε και πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αποστόλου. Αναφέρθηκε καταρχάς στη δήλωση-απάντηση του κου Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με την αντίστοιχη δική του τοποθέτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η υπόνοια ότι ο ίδιος επιθυμεί να μαζέψει ψήφους και όχι να υπηρετήσει τους πολίτες της Περιφέρειας αποτελεί μία συμπεριφορά εκτός του πλαισίου του πολιτικού πολιτισμού που υποτίθεται ότι πρεσβεύει ο κος Μπακογιάννης.
«Όλοι γνωρίζουν την πολιτική πορεία και τη δράση του καθενός και τι μπορούμε να προσφέρουμε στον πολίτη που μας στήριξε. Και βεβαίως υπηρετώ την Περιφέρεια αλλά βρίσκομαι και ανήκω και σε ένα πολιτικό χώρο, γεγονός το οποίο ποτέ δεν απέκρυψα-σε αντίθεση με άλλους-και είμαι περήφανός γι’ αυτό».
Ο Βαγγέλης Αποστόλου συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ως παράταξη και από το πρόγραμμα μας θα διεκδικούμε πόρους και θα είμαστε διεκδικητικοί ακόμα και αν είχαμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπροστά μας και αυτό που ο περιφερειάρχης βάφτισε ως νοικοκύρεμα και προσαρμογή, καμία σχέση δε μπορεί να έχει με το διεκδικητικό χαρακτήρα που οφείλουμε να έχουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο.
Χαρακτήρισε την απόφαση Μπακογιάννη ως λανθασμένη και μείζον πολιτικό ζήτημα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είχε το δικαίωμα να προβεί σε εκπτώσεις στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα  που είχε ήδη εγκριθεί για την πενταετία». 
Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης απευθύνθηκε στο σώμα και ζήτησε από τους περιφερειακούς συμβούλους να πιέσουν και οι ίδιοι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα.

«Έχετε πληροφορηθεί ως περιφερειακοί σύμβουλοι τι συμβαίνει, τι θα πείτε σε όσους σας ρωτήσουν στις περιφερειακές ενότητες σας;» «Θέλουμε συγκεκριμένη ενημέρωση για το θέμα, λίστα των έργων που κόβεται και μια συζήτηση έστω με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας» και κατέληξε ότι «όχι μόνο δε συμφωνούμε με αυτή την τροποποίηση αλλά και με αυτού του τύπου τις διαδικασίες και τις πρακτικές».

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: ΑΜΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ RDF ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

                                                                                                                 3-11-2014

Προς  : Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου   κ.Μπουραντά Αθανάσιο

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Θέμα: Άμεση σύσταση και συνεδρίαση της Επιτροπής ενάντια στην καύση   RDF και εναλλακτικών καυσίμων στο Αλιβέρι..

Στην  τελευταία συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε ομόφωνη απόφαση ενάντια την καύση του RDF και εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι. Αποφασίστηκε επίσης η. συγκρότηση 7 μελούς επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από 3  Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, 2 Δημοτικούς Συμβούλους  της μειοψηφίας όπως και 2 εκπρόσωπους φορέων της περιοχής, η οποία θα εξειδικεύσει, θα συντονίσει και θα προωθήσει τις αποφάσεις και τις προτάσεις που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο..
Επειδή ήδη με την καθυστέρηση εκ μέρους σας της δημοσίευσης της απόφασης του ΔΣ έχει χαθεί σημαντικός χρόνος και με δεδομένο ότι σήμερα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και κανονικά η επιτροπή θα έπρεπε να παρίσταται, ενώ την Τετάρτη 5/11 στις 6μμ συγκεντρώνονται οι φορείς για το θέμα αυτό, καλώντας τον κόσμο στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, ζητάμε να ενεργήσετε ώστε να συσταθεί επειγόντως σήμερα η επιτροπή, η οποία πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και να καταθέσει τις προτάσεις της προς ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 4/11. Επίσης να συμμετέχει ως οφείλει στην συγκέντρωση των φορέων της Τετάρτη καταθέτοντας τις προτάσεις της.
Από το συνδυασμό μας θα συμμετέχουν σε αυτήν οι : Δημήτρης  Θωμάς και Βασίλης Ντόβολης.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας  διότι ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να συσταθεί και να ενεργοποιηθεί αυτή η επιτροπή όταν πλέον τα γεγονότα και οι εξελίξεις δεν θα την έχουν ουσιαστική ανάγκη. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ
Επικεφαλής του συνδυασμού
ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου


Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ



ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Η ΑΓΕΤ LAFARGE ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
 ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
Συμπολίτες ,συμπολίτισσες, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ,η ΑΓΕΤ με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος στα κρυφά μέσα στο καλοκαίρι πήρε άδεια να κάψει στο εργοστάσιο της στο Μυλάκι όλα τα απόβλητα της Ελλάδας.
Με την νέα άδεια το πολύπαθο Αλιβέρι γίνεται ο σκουπιδοτενεκές της Ελλάδας, καθιστώντας , όχι απλά δυσμενέστερες, αλλά πρακτικά πλήρως καταστροφικές τις συνθήκες περιβάλλοντος της Περιοχής και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της .  :
  • όλα τα απόβλητα της βαριάς βιομηχανίας και  των διυλιστηρίων,  (σκουριές στάχτες κλπ) έρχονται από στεριά και θάλασσα  στο Αλιβέρι.
  • το RDF  έρχεται χύμα πια, σε πολλαπλάσιες ποσότητες, ακόμα και με πλοία, και με υποτυπώδη έλεγχο
  • 60.000 τόνοι το χρόνο λυματολάσπης από τους αστικούς βιολογικούς καθαρισμούς (π.χ. Ψυτάλλεια) έρχονται για να καούν σε απόσταση αναπνοής από το Αλιβέρι , φέρνοντας τον καρκίνο και το θάνατο  μέσα στα σπίτια μας.
Οι καρκινογόνες διοξίνες, τα φουράνια, ο υδράργυρος και αλλά βαρέα μέταλλα θα είναι ο αέρας που θα αναπνέουν τα παιδιά μας, θα είναι πιά η καθημερινότητα μας, αν η συγκεκριμένη απόφαση υλοποιηθεί..
Ενώ λοιπόν εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής των φορέων και κατοίκων του Αλιβερίου στο Συμβούλιο Επικρατείας για την καύση του RDF, προκλητικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει γη και  ύδωρ στην πολυεθνική ΑΓΕΤ,  με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην παίρνουν θέση και να προσπερνούν για τυπικούς λόγους την καύση των αποβλήτων στο Αλιβέρι. 
Έτσι η πολυεθνική ΑΓΕΤ LAFARGE έλαβε στις 24-9-2014 την πολύτιμη άδεια για αυτήν.
Μια άδεια που δίνει επί πλέον  τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να εμπορεύεται  ασβεστόλιθο (πρώτη ύλη για το τσιμέντο) από το λιμάνι της, δημιουργώντας  ανησυχίες για τις ποσότητες και τους ρυθμούς εξόρυξης στο νταμάρι της, αλλά κυρίως για την μετατροπή του εργοστασίου από τσιμεντοβιομηχανία,  σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών, και από παραγωγική μονάδα τσιμέντου σε διακινητή αδρανών υλικών, προγράφοντας το εργοστάσιο στο Μηλάκι, όπως έπραξε στην Χαλκίδα.
Απαιτούμε :
ü  Άμεσα να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την καύση όλων αυτών των αποβλήτων  της Ελλάδας στο Αλιβέρι.
ü  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα την άδεια και να ζητήσει από την ΑΓΕΤ να υποβάλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Καλούμε:
  • το Δημοτικό Συμβούλιο  και τον Δήμαρχο, να πάρουν άμεση και καθαρή θέση κατά της απόφασης, με την οποία το Αλιβέρι γίνεται ο αποτεφρωτήρας της Ελλάδος.
  • την Περιφέρεια να σταθεί στο πλευρό του λάου του Αλιβερίου, που αγωνίζεται κατά της καύσης όλων των λυμάτων της Ελλάδας,.
  • τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση. 
Ο λαός του Αλιβερίου δεν θα δεχτεί το νέο έγκλημα!!!  Θα κάνει αυτό που ξέρει και έχει κάνει καλά οχτώ χρονιά τώρα: Αγώνα παντού .
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ  6 μμ
ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ  ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
                                                             ΑΛΙΒΕΡΙ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014


ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

ΠΗΓΗ: http://www.romfea.gr/
Την 31η Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής των Αγίων Αναργύρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ μετέβη στη γενέτειρά του Κοσμά Κυνουρίας, όπου και συμμετείχε στον πανηγυρικό εσπερινό μετα  αρτοκλασίας, προς τιμήν των εορταζόντων Αγίων.
Ο ναός, αν και το χωριό Κοσμάς τον χειμώνα κατοικείται απο ελάχιστους κατοίκους, ήταν γεμάτος απο προσκυνητές -Κοσμίτες και μη- οι οποίοι με κατάνυξη παρακολούθησαν τον πανυγυρικο εσπερινό και την παράκληση προς τους Αγίους Αναργύρους και τον Όσιο Δαυιδ τον εν Ευβοια, ο οποίος και εκείνος εόρταζε την επομένη.
Μαλιστα, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε από την μητρόπολη του, τεμάχιο αγίου λειψάνου του Οσίου Δαυιδ, το οποίο και εξέθεσε προς προσκύνηση και ευλογία των προσκυνητών.
Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην θεία λειτουργία στον ναό των Αγίων Ταξιαρχών στην Τρίπολη, συνοδευόμενος από πλήθος ιερέων και διακόνων.
Ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος, απο προσκυνητές οι οποίοι, ήρθαν να χαιρετήσουν και να πάρουν την ευλογία από τον Σεβασμιώτατο Καρυστίας, ο οποίος κατάγεται απο την επαρχία της Τριπόλεως, αλλά και από τον εντόπιο μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, ο οποίος συμπροσευχήθηκε στη Θεία Ακολουθία.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ επέστρεψε στην Κύμη.