Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ


H Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου, τίμησε τη μνήμη του Οσίου  Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου , στη γενέτειρά του, τον Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου.
Μέγας πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε το Σάββατο 06 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.
Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων υπήρξε το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου κατά την οποία τελέστηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια ακολούθησε, σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητας, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου κ. Κυρίλλου και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου.
Στο κλίμα αυτό συνέβαλαν και οι χοροί, ο δεξιός υπό τη διεύθυνση του πατρός Χρήστου Κυριακόπουλου, Γενικού Αρχιερατικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και ο αριστερός υπό τη διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Σωτηρίου Τσούγκα με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Καρύστου, που απέδωσαν με το αρμόζον ύφος και την κατάλληλη σοβαρότητα την υμνολογία της ημέρας.
Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του Οσίου Πορφυρίου που ήταν φως για τον κόσμο. Επίσης, επεσήμανε το γεγονός, ότι η ζωή του Αγίου δεν είναι αυτόφωτη, αλλά ετερόφωτη αντλώντας το φως της από την Τρισήλιο Θεότητα, τον Πατέρα τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.
Αυτό το τεκμηρίωσε μέσα από τα λεγόμενα του Αγίου Πορφυρίου αναφερόμενος στην ερώτηση κάποιου πιστού που ετέθη προς τον Άγιο, περί του πώς έρχεται ο αγιασμός στη ζωή του ανθρώπου, ο Άγιος υπέδειξε τη συνεχή μνήμη του Χριστού και του θανάτου μας!
Τη λατρευτική σύναξη σφράγισε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Πορφυρίου στους δρόμους του χωριού όπου είδε για πρώτη φορά το φως του κόσμου και ως παιδί περπάτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου