ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


Στην ομιλία του στη Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία ο βουλευτής Ευβοίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Π.Σ. της Στερεάς Ελλάδας Βαγγέλης Αποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στο σχεδιασμό της αυριανής ημέρας για τη Περιφέρεια :
«Κυρίες και κύριοι , φίλες και φίλοι
σας ευχαριστώ κι εγώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρό μας τον Αλέξη τον Τσίπρα, που ξεκινά σήμερα ένα οδοιπορικό, από την Περιφέρειά μας, από τη Λαμία, με στόχο να καταθέσει και στις τοπικές κοινωνίες το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύζευξη με την περιφερειακή του εξειδίκευση, που ως αυριανός πρωθυπουργός θα υπηρετήσει.
Η παράταξή μας στην Περιφέρεια, Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ, οραματίζεται τη δημιουργία μιας ανοικτής περιφέρειας, με ταυτότητα, με πόρους και αρμοδιότητες, με διεκδικητική λειτουργία, μια περιφέρεια που να μπορεί να εξομαλύνει τις περιφερειακές ανισότητες και να εδραιώσει τη περιφερειακή συνείδηση.
Προτείναμε τη Δημιουργία Κέντρου Προγραμματισμού της Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Στερεάς, με θεσμοθετημένο ρόλο στον σχεδιασμό, στην παρακολούθηση και επιστημονική στήριξη της περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης και με την κατοχύρωση σ’ αυτό της συμμετοχής των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Και σ’ αυτή τη λειτουργία οι φορείς αλλά και οι πολίτες,  με τα κινήματά τους και τη συλλογικότητά τους , θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση των πολιτικών.
Τι βιώνουμε σήμερα ως περιφέρεια; Όχι μόνο μια θεσμική υποχώρηση αλλά και μια συνεχή περικοπή πόρων, που δεν επιτρέπουν ούτε το στοιχειώδη προγραμματισμό.
Οι κοινοτικοί πόροι αντί να αποτελούν μέσον και πρόσθετους πόρους στην διαδικασία του προγραμματισμού και ειδικότερα στην κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αποτελούν στην ουσία πόρους υποκατάστασης των τρεχουσών δαπανών του ΠΔΕ.
Και το πιο επικίνδυνο: Υποκατέστησαν τον προγραμματισμό, μέχρι του σημείου μάλιστα, αυτό που ονομάζουμε διαρθρωτική και περιφερειακή πολιτική πρακτικά να μην υφίσταται.
Εμείς στα πλαίσια της εξειδίκευσης της κεντρικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με τη περιφερειακή, πέραν της αντιμετώπισης  της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, που η περιφέρειά μας θα πάρει αναλογικά το μερίδιό της, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων .
Οι πόροι της επόμενης περιόδου και οι θεματικές συγκεντρώσεις είναι εντελώς ανεπαρκείς και σε μεγάλη απόκλιση από τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες της περιφέρειάς μας. Οδηγηθήκαμε στην έξοδο από το στόχο 1 με πλαστά στοιχεία, λόγω γειτνίασης με την Αττική, πράγμα που μας  στέρησε σημαντικούς πόρους για έργα υποδομής που έχουμε ανάγκη.
Για το θέμα αυτό υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειδική πρόβλεψη αντιμετώπισής του, που κυρίως θα αντιμετωπίσει τις έντονες χωρικές ανισότητες, αλλά και θα υπηρετήσει μια  αναπτυξιακή στόχευση. Θα αξιοποιήσουμε την θέση της περιφέρειάς μας στο χωροταξικό και παραγωγικό σύστημα, δηλαδή τη γειτνίαση της με την Αττική, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης στους κλάδους του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, του εναλλακτικού τουρισμού και των υπηρεσιών.
Πολλοί θα πουν: και που θα βρείτε τους πόρους; Πρώτον ξεκαθαρίζουμε ότι οι πόροι των τομεακών προγραμμάτων, που διαχειρίζονται σήμερα τα Υπουργεία θα μεταφερθούν στη Περιφέρεια. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα ουσιαστικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αντιμετώπισης των επιτακτικών αναγκών αλλά και των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών. Η απαίτηση του νέου ΕΣΠΑ για «έξυπνη εξειδίκευση» είναι ένα ευχολόγιο με τους πόρους που κατανέμονται στην Περιφέρεια.
Δεύτερον από ένα ισχυρό ΠΔΕ, που θα δημιουργηθεί από την κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση του χρέους. Θα εξοικονομηθούν πόροι που σήμερα πάνε στην εξυπηρέτηση  του χρέους και αύριο θα διατεθούν για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση.
Και τρίτον από τους πρόσθετους πόρους που θα προκύψουν από την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την υλοποίηση του προγράμματος που προτείνουμε.
Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα : Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση .Μόνο αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την συνολική ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Γι αυτό θα αγωνιστούμε μαζί με τους πολλούς μέσα και έξω από την Περιφέρεια, μέσα κι έξω από την Βουλή .

Επιτρέψτε μου να δώσω το λόγο στον αυριανό ηγέτη της χώρας, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.»

Σχόλια