Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


Πολιτιστικός Σύλλογος «Ένωση Ταµυναίων Πολιτών η Παρέµβαση»
Πλατειά Μιχ. Ζωντού 34500 Αλιβέρι
Τηλ : 2223023261 Τηλεοµοιοτυπία: 2223024161
 e-mail: kmpatsa@otenet.gr 


Προς
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ
 ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΥ
 Υπόψη κ. ΜΠΟΥΡΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 Ο σύλλογός µας ενηµερώθηκε ότι κυκλοφόρησε για δηµόσια διαβούλευση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιµατικής Αλλαγής, νοµοσχέδιο για την «Έγκριση
Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασµού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού»  δηλαδή για την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Σε αυτό περιλαµβάνεται και όλη η Νότιος Εύβοια και φυσικά η περιοχή µας. Καταλαβαίνουµε όλοι, τι µπορεί να σηµαίνει αυτό για την ανάπτυξη της περιοχής µας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται  µετακίνηση εγκαταστάσεων από άλλους νοµούς στην περιοχή µας καθώς και µετακίνηση των ήδη λειτουργουσών εγκαταστάσεων της περιοχής µας σε άλλα σηµεία της περιοχής µας αυθαίρετα, επιβαρύνοντας την φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
 Η Νότιος Εύβοια, ως γνωστόν, ουσιαστικά πρωτοστάτησε στην δυναµική ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, κατά στρεβλό τρόπο όσον αφορά την χωροθέτησή τους.
 Για δεκαετίες η δηµόσια διοίκηση, Νοµαρχία, περιφέρεια και ΥΠΕΚΑ αδειοδοτούσαν  ανεξέλεγκτα και χωρίς την σύµφωνη γνώµη των τοπικών κοινοτήτων, εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, πολλές φορές εντελώς παράνοµα, καταστρατηγώντας κάθε έννοια  αντικειµενικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Οι ίδιοι άνθρωποι ή παράγοντες, έρχονται όψιµα, δήθεν να µας ανησυχήσουν για την επερχόµενη «εισβολή», που δεν είναι τίποτα άλλο από την αναδιανοµή συµφερόντων µε τους ίδιους πρωταγωνιστές.

 Μετά και την οµόφωνη απόφαση του ∆. Συµβουλίου του ∆ήµου Κύµης-Αλιβερίου  (28 / 07/ 2014) ο σύλλογος ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχοντας γνώση πως τα θέµατα που τίθενται είναι σοβαρά, επηρεάζουν άµεσα το περιβάλλον και την αναπτυξιακή φυσιογνωµία της περιοχής,  απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιµετώπιση τους και πρωτίστως καλή γνώση τους. Έχοντας δε υπόψη ότι το νοµοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες ρυθµίζει το πλαίσιο λειτουργίας και δεν αντιµετωπίζει θέµατα περιβαλλοντικά ζητά να εκπονηθεί συγκεκριµένο τεκµηριωµένο(επιστηµονικά και περιβαλλοντικά) σχέδιο τροποποίησης
της ΠΟΑΥ για τις ιχθυοκαλλιέργειες προς το ΥΠΕΚΑ.
 Ας λάβουµε υπόψη ότι οι ακτές, δηλαδή ο αιγιαλός και η παραλία, αποτελούν ευπαθή οικοσυστήµατα, που απολαµβάνουν τη συνταγµατική προστασία του άρθρου 24 του Συντάγµατος. Το Συµβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι «η διαχείριση των παράκτιων οικοσυστηµάτων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της µορφολογίας των ακτών, η ακεραιότητα της ακτογραµµής, η ανάδειξη της αισθητικής του τοπίου, η διατήρηση του φυσικού της προορισµού καθώς και η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.»
Προσωρινά, τουλάχιστον, να γίνει εφαρµογή των υπαρχουσών κριτηρίων χωροθέτησης  υδατοκαλλιεργειών. Συγκεκριµένα:
Α) Την µετακίνηση όσων εγκαταστάσεων δεν πληρούν τους όρους, αποστάσεις κλπ από οικισµούς και προστατευµένες περιοχές του δικτύου ΦΥΣΗ (NATURA) 2000 και θαλάσσια πάρκα, καθώς και από βιοµηχανικές περιοχές (∆ΕΗ-ΑΓΕΤ) που επιβαρύνουν το προϊόν της ιχθυοκαλλιέργειας.
Β) Την µη τοποθέτηση εγκαταστάσεων πλησίον στον όρµο «Μόρφη», ως µοναδικό  προστατευτικό ελλιµενισµό µικρών σκαφών, στις απότοµες εναλλαγές του καιρού (µπουρίνια)
Γ) Την εφαρµογή των κοινοτικών κανόνων λειτουργίας , γιατί δυστυχώς είναι διαπιστωµένο ότι, δεν συλλέγονται συσκευασίες τροφών, στερεά απόβλητα ψαριών κλπ, µε αποτέλεσµα τη συνολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, βραχυπρόθεσµα και µακροπρόθεσµα.
 Συµπερασµατικά, λαµβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή µας είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρηµένη (θάλασσα και ο αέρας δέχονται καθηµερινά µεγάλες ποσότητες ρύπων, που
υπερβαίνουν τους κανονισµούς, για την υγιεινή διαβίωση των κατοίκων της περιοχής µας)  µε τη λειτουργία της ∆ΕΗ ΑΕ, της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και των άλλων µικρότερων  βιοτεχνιών (Γαλβανιστήρια κλπ.), ενώ απειλείται και µε την καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ υποστηρίζουµε:
1. Πως δεν θα πρέπει να αυξήσουµε την θαλάσσια επιβάρυνση, µε δεδοµένο ότι οι εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας λειτουργούν µε την στρεβλή έννοια της «Ανάπτυξης»  η οποία εκµεταλλευόµενη τις παρούσες συνθήκες της οικονοµικής κρίσης παίρνει την µορφή καταστροφικής χιονοστιβάδας.
2. Ότι είµαστε αντίθετοι σε ενέργειες που δεν θα λάβουν υπόψη, τη βούληση των τοπικών φορέων. Γι αυτό η αρµοδιότητα των µισθώσεων για τις ιχθυοκαλλιέργειες,  πρέπει να µείνει στα χέρια της αιρετής περιφέρειας και όχι της αποκεντρωµένης διοίκησης, της διορισµένης δηλαδή από την κεντρική εξουσία.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «Ένωση Ταµυναίων Πολιτών η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Ο πρόεδρος Κων. Μπατσακούτσας, ο Γραµµατέας ∆ηµ. Νεάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου