Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του νέου Νόμου 4146/2013  ΦΕΚ  Α’ Αρ. 90, Ημ. εκδ.18-4-13, άρθρα 32-5, Αδειοδότηση Υδατοδρομίων (Αεροδρόμια επί υδάτινων πεδίων), προσκάλεσε εταιρείες που ενδιαφέρονται να αδειοδοτήσουν, κατασκευάσουν, να λειτουργήσουν και να εκμεταλλευτούν τις εγκαταστάσεις υδατοδρομίου και διαθέτουν την σχετική εμπειρία στην διαχείριση – εκμετάλλευση υδατοδρομίων  να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την 20 Σεπτεμβρίου 2013.
Στόχος μας είναι η άμεση χωροθέτηση του υδατοδρομίου, οι ρυθμίσεις για την προσέγγιση των υδροπλάνων στο Λιμάνι της Λιναριάς και η έναρξη πτήσεων προς και από την Σκύρο από την επόμενη τουριστική περίοδο.
Οι πτήσεις θα εκτελούνται καθ όλο το έτος από αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες και αναπτύσσουν ταχύτητα 160 κόμβων (250 χιλιόμετρα), δεν επηρεάζονται από την κατάσταση της θάλασσας, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσθαλασσώνονται στο υπήνεμο - το προστατευόμενο μέρος των νησιών. Στα θετικά τους είναι και το γεγονός πως οι πτήσεις τους δεν εξαρτώνται από τους δυνατούς ανέμους και μπορούν να προσθαλασσώνονται με κύμα έως και ύψους 1,5 μέτρο. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση οι οποίες θα είναι επιβατικές, μεταφοράς προϊόντων, ταχυδρομείου, πτήσεις έρευνας, διάσωσης, πυρόσβεσης, μεταφοράς ασθενών και περιηγητικές.

Σημαντικό μέρος της πτητικής δραστηριότητας θα καλύπτει τις  «κατά παραγγελία» πτήσεις μέσω τουριστικών πρακτόρων από νησί σε νησί κάτι που είναι εντελώς αδύνατο έως σήμερα σε προορισμούς που δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
Π.χ θα είναι δυνατόν  για μία σχολική τάξη να μεταβαίνει απ ευθείας στον προορισμό της (εκδρομή-επίσκεψη αρχαιολογικού τόπου κλπ) σε ελάχιστο χρόνο χωρίς την δαπανηρή και χρονοβόρα εναλλαγή μέσων (πλοίο-ΚΤΕΛ-πλοίο η αεροπλάνο).
Η δυνατότητα μετάβασης από την Σκύρο σε άλλα νησιά με τά οποία δεν συνδέεται θα απαιτεί μόνο την κλήση του υδροπλάνου για τον σκοπό αυτό, όταν το ενδιαφερόμενο γκρουπ κατοίκων-τουριστών-μαθητών κλπ συμφωνήσει το κόμιστρο.
Στην σπάνια περίπτωση των απόλυτα απαγορευτικών συνθηκών για προσθαλάσσωση, η πτήση προς και από την Σκύρο δεν θα ακυρώνεται διότι το υδροπλάνο θα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Σκύρου χρησιμοποιώντας τις ρόδες που διαθέτει στους πλωτήρες του.
Είναι σαφές ότι πέρα από τις πάμπολλες επιλογές τουριστικών συνδέσεων είτε τακτικών είτε κατά παραγγελία το αβαντάζ της αναχώρησης και άφιξης στα λιμάνια των πόλεων και των νησιών, ο κοινωνικός ρόλος του υδροπλάνου προβλέπεται εξίσου σημαντικός για τις απομακρυσμένες νησιώτικες περιοχές .
Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου προσδοκά πως τα προαναφερόμενα θα αποτελέσουν πραγματικότητα και για αυτό τον λόγο από την πλευρά του θα ενεργήσει ο,τι απαιτηθεί για να αποκτήσει η Σκύρος τις υποδομές και το νέο καινοτόμο και πολυδιάστατο αυτό μέσο μεταφοράς.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου

Κυριάκος Αντωνόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου