Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ Η Δ.Ο.Υ. ΚΥΜΗΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ



Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά κριτήρια για την επιλογή των Δ.Ο.Υ. που παραμένουν ενεργές καθώς και τον πίνακα κατάταξης με βάση τα έσοδα του 2011 ανά Δ.Ο.Υ.(βλ. Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών)

Από τον Πίνακα αυτόν προκύπτει ότι  η κατάταξη των Δ.Ο.Υ. της Εύβοιας έχει ως εξής:

31 ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΧΑΛΚΙΔΑΣ,ΛΙΜΝΗΣ)   181.326.000           

135         ΚΥΜΗΣ                  26.462.000                                  

148         ΙΣΤΙΑΙΑΣ               17.034.000                                 

163         ΚΑΡΥΣΤΟΥ           12.468.000                                  

Η Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας μετά την ενοποίηση με την Δ.Ο.Υ Λίμνης βρίσκεται στην 31η θέση των Δ.Ο.Υ όλης της χώρας και είναι η 30η εκ των 120 που διατηρούνται.

Η Δ.Ο.Υ Κύμης βρίσκεται στον 135Η θέση και είναι η 116η εκ των 120 που διατηρούνται.

Η Δ.Ο.Υ. Ιστιαίας βρίσκεται στην 148η θέση και καταργείται και η Δ.Ο.Υ Καρύστου στην 163η και καταργείται.

Από τις 120 Δ.Ο.Υ. με το μεγαλύτερα έσοδα καταργούνται οι 15 προκειμένου να κρατηθεί συγκεκριμένος αριθμός Δ.Ο.Υ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συνεπώς οι 105 Δ.Ο.Υ από τις 120 με τα μεγαλύτερα έσοδα διατηρούνται. Σε αυτές προστίθενται οι Δ.Ο.Υ των πρωτευουσών νομών που δεν έχουν όμως τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρόκειται  για 9  Δ.Ο.Υ . Έτσι ο αριθμός των διατηρηθέντων ανέρχεται σε 114. Σε αυτές προστίθενται άλλες έξι  που επιλέγονται με βάση τα  έσοδά τους εξαιρουμένων ενδιάμεσων που βρίσκονται σε Αττική ή Θεσσαλονίκη η σε νομούς που τα έσοδα δεν δικαιολογούν δεύτερη Δ.Ο.Υ. Για να φθάσουμε στην 135η θέση που είναι η Δ.Ο.Υ Κύμης χρειάστηκε να καταργηθούν μόλις 4 Δ.Ο.Υ (Λαυρίου, Θ’ Θεσσαλονίκης, Σαλαμίνας , Μεγάρων) εσόδων από 37 έως 27 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η Δ.Ο.Υ Κύμης έχει έσοδα 26.462.000 και εάν προστεθούν και της Καρύστου ανέρχεται σε 38.930 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του Υπουργείου ότι τηρήθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πλέον μετά την δημοσιοποίηση είναι διαφανή. Συνεπώς οι αιτιάσεις, θριαμβευτικές ή καταδικαστικές περί παρεμβάσεων, ικανότητας ή ανικανότητας τοπικών παραγόντων κ.ο.κ. πάνε στράφι. Παρεμβάσεις και αιτήματα διατυπώθηκαν αλλά τα κριτήρια είναι εκείνα που οδήγησαν στη διατήρηση μίας Δ.Ο.Υ ή στο κλείσιμο των άλλων. Πάντως πίσω από την Δ.Ο.Υ Κύμης υπάρχουν άλλες δύο τουλάχιστον που έχουν λιγότερα έσοδα, άρα αν έχουν γίνει λιγότερες από δύο αδικίες σε αυτές που κλείνουν η Δ.Ο.Υ. Κύμης θα διασώζεται έτσι και αλλιώς.

Μετά από τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν εν λειτουργία άλλες Δ.Ο.Υ στην Εύβοια. Το ζήτημα της χωροθέτησης της Δ.Ο.Υ στην Νότια Εύβοια είναι και παραμένει ανοικτό. Η  Δ.Ο.Υ έμεινε λόγω υψηλών εσόδων  και η ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου της Νότιας Καρυστίας πρέπει να μετρήσει στις αποφάσεις της Πολιτείας. Με κεντρικότερη χωροθέτηση της Δ.Ο.Υ τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου