Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η 178/2012 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΑ ΣΤΗ ΡΕΟΥΣΑ. ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ 62 ΠΟΛΙΤΕΣ


Εξήντα δύο κάτοικοι του Πυργίου με πρώτους τους: Απόστολο Λιούτα, Παναγιώτη Μπέλλο, Μαρία Νικολάου, Νίκο Τσιργιώτη, Βασίλη Γιαννακό, Μαλάμα Μαυροπούλου και Βασίλη Ντέμκα είχαν προσφύγει κατά της Απόφασης 178/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου με την οποία γνωμοδοτούσε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σταθμού Μεταφόρτωσης που είχε σχεδιαστεί για την θέση Ρέουσα Αυλωναρίου. Στην προσφυγή τους δεν απάντησε ως όφειλε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κατά αυτής της παράλειψης κατέθεσαν προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του ν.3463/2006. Μετά από δύο αναβολές  λόγω μη υποβολής των ζητηθέντων στοιχείων από το Δήμο  και αφού είχε οριστεί καταληκτική ημερομηνία η 31η Οκτωβρίου 2012 ο Δήμος απάντησε στις 2 Νοεμβρίου 2012  και στις 5 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Επιτροπή. Στη συζήτηση παρέστησαν και ανέπτυξαν τις απόψεις τους από την πλευρά των πολιτών οι προαναφερθέντες και από την πλευρά του Δήμου ο Αντιδήμαρχος κ. Κιούσης και η κ. Λιάρου, Τεχνική σύμβουλος του Δημάρχου.
Η προσφυγή έγινε δεκτή και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώθηκε.
Οι λόγοι για τους οποίους έγινε δεκτή η προσφυγή είναι περιληπτικά οι ακόλουθοι:
Α) Έπρεπε να είχε προηγηθεί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  οι μελέτες Σκοπιμότητας και χωροταξικής αξιολόγησης θέσεων και πρότασης χωροθέτησης του έργου, είτε ως ξεχωριστές είτε ως ενιαία, συνολική μελέτη «Σκοπιμότητας και Αξιολόγησης των πιθανών θέσεων»
Β) Χρειαζόταν να είχε προηγηθεί γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες ενώ τέτοιες γνωμοδοτήσεις δεν προσκομίστηκαν
Γ) Την μελέτη φέρεται συντάξασα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στην οποία όμως δεν υπηρετεί Περιβαντολλόγος ή Μηχανικός Περιβάλλοντος ενώ στους χάρτες υπογράφει Αρχιτέκτων Μηχανικός και όχι Τοπογράφος Μηχανικός όπως απαιτεί ο νόμος.
Όπως ρητά αναφέρει η εισηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής «ανυπόγραφη μελέτη, σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Έργων, δεν είναι μελέτη.
Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις Παραμερίτες αλλά όμως όχι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου