Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

MΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Γ.Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»



Δήμος Κύμης-Αλιβερίου                                                                Κύμη: 25-9-2012       
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δήμαρχος κ.Δημ.Θωμάς και ο πρόεδρος της Επιστημονικής επιτροπής Νικ. Μαργέτης
      
Στην γενέτειρα του κορυφαίου επιστήμονα την Κύμη, διεξήχθη με μεγάλη  επιτυχία από 21-23 Σεπτεμβρίου   το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Γ. Ν. Παπανικολάου» με θέμα την πρόληψη του καρκίνου.
Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα πενήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κυμαίου ιατρού, ερευνητή και ιδρυτή της επιστήμης της Κυτταρολογίας. Διακεκριμένοι επιστήμονες στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν αναλυτικά στη ζωή και το επιστημονικό έργο του Γ. Ν. Παπανικολάου, την αφοσίωση και την επιμονή του στην έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ο αριθμός των συνέδρων ήταν εντυπωσιακά μεγάλος - περισσότερες από 200 συμμετοχές - ενώ πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του τριημέρου δέκα στρογγυλές τράπεζες, τέσσερις διαλέξεις,  μία ειδική και μία ενημερωτική ομιλία.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, το Ινστιτούτο Γ. Ν. Παπανικολάου και τελούσε  υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευβοίας, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Πρόεδρος  της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν ο γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος  Νικόλαος  Μαργέτης, ενώ της Οργανωτικής Επιτροπής ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παπανικολάου Δημήτρης Θωμάς.



Η βιογραφία και η αποτίμηση του έργου του Γ. Ν. Παπανικολάου  παρουσιάστηκε αναλυτικά από ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πορεία της ζωής του, στο χαρακτήρα του, στην συνεργασία τους μαζί του και στην προσφορά του στην ανθρωπότητα. Θέματα που συζητήθηκαν ήταν : η αξία του pap-test στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος ως γενετική νόσος, η εξέλιξη της  κυτταρολογίας στη διάγνωση του καρκίνου, οι πρόοδοι στην πρόληψη της νόσου, η πρόληψη των HPV σχετιζομένων καρκίνων, η πρόληψη των γυναικολογικών και άλλων καρκίνων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο ρόλος των εμβολίων στην προληπτική ιατρική, τόσο κατά τη παιδική ηλικία, όσο και κατά την ενήλικη ζωή.
Επίσης δόθηκαν διαλέξεις με θέμα την δεοντολογική διάσταση στην ενημέρωση των πασχόντων, τη σχέση διατροφής και πρόληψης, τη συμβολή της Ογκογηριατρικής στην ανίχνευση του καρκίνου σε άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ  ειδική ομιλία ήταν αφιερωμένη στην αξεπέραστη και πάντα επίκαιρη θέση του Γ.Ν.Παπανικολάου στην σύγχρονη ιατρική.
Την Κυριακή 23/9, 3η ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα για το κοινό, οπού παρουσιαστήκαν εκλαϊκευμένα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη νόσο και ακολούθησε συζήτηση.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου κατά την τελετή έναρξης, επισήμανε  ότι: «το ήθος του Γ. Ν. Παπανικολάου, η προσφορά του στον άνθρωπο και η αφοσίωση του στην έρευνα, είναι το ζητούμενο και η ελπίδα στα σημερινά αδιέξοδα». Τόνισε, επίσης, την προοπτική εξέλιξης της πόλης της Κύμης ,της γενέτειρας του Γ.Ν. Παπανικολάου, ως πόλης αφιερωμένης στην υγεία και υπερασπίστηκε την λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του Νοσοκομείου της Κύμης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου, Γ. Ν. Παπανικολάου στην Κύμη,  αλλά και στην ολοκλήρωση  αναπαλαίωσης  και συντήρησης του σπιτιού του Γεωργίου Παπανικολάου, το οποίο διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενεί Εκθεσιακό χώρο-Μουσείο Παπανικολάου, αίθουσα συνεδρίων και συσκέψεων, καθώς επίσης και τα γραφεία του Ινστιτούτου.
Κατά την τελετή λήξης, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, τον κύριο Νίκο Μαργέτη, όπως επίσης  και την Αντιδήμαρχο κυρία Αρετή Μπάτσα, που άοκνα εδώ και ένα περίπου χρόνο προετοιμάζουν το συνέδριο, καθώς και όλα τα μέλη  της οργανωτικής επιτροπής του Ινστιτούτου.  Κλείνοντας έκανε ειδική μνεία στη μεγάλη χορηγία της ΔΕΗ ΑΕ προς το Ινστιτούτο Γ. Ν. Παπανικολάου  και κάλεσε συνέδρους, πολιτικούς  και κοινό να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ευχόμαστε το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την πυξίδα  σε αυτό το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι προσφοράς στον άνθρωπο, που η Κύμη έχει ξεκινήσει. Σε αυτό το ταξίδι  σας θέλουμε όλους  συνταξιδιώτες, και γιατί όχι, συγκυβερνήτες.».
Στις Επιτροπές και στις στρογγυλές τράπεζες συμμετείχαν ως συντονιστές ή εισηγητές οι διακεκριμένοι συντοπίτες μας ιατροί: Αθανάσιος Μπενέτος διαπρεπής  καθηγητής Παθολογίας και Γηριατρικής του Πανεπιστήμιου του Νανσύ στη Γαλλία, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «η συμβολή της Ογκογηριατρικής στην πολιτική ανίχνευσης του καρκίνου στα άτομα μεγάλης ηλικίας», η βραβευμένη διεθνώς και μαθήτρια του Γ. Ν Παπανικολάου Κυμαία Ομότιμη  Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Δεληγεώργη, η οποία απεύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης, ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής και μεταμόσχευσης οργάνων Ευστάθιος Αντωνίου, ο οποίος απάντησε στο ερώτημα «Είναι δυνατή η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του ύπατος και του παγκρέατος;»,  ο Μαιευτήρας γυναικολόγος Νικόλαος Σάγος, ο οποίος προέδρευσε στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η αξία του τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», ο καρδιολόγος Νικόλαος Τσοτσορός, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του μεγάλου ερευνητή, ο γιατρός της Παθολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Κύμης Κωνσταντίνος Μίχας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Ο εμβολιασμός στην παιδική ηλικία» και  ο  πνευμονολόγος και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ντόβολης, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ Σεραφείμ, ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, ο βουλευτής  Εύβοιας Δημήτρης Αναγνωστάκης, η πρώην βουλευτής και ιατρός Ουρανία Παπανδρέου, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής μελετών της ΔΕΗ ΑΕ κος Φώτης Καραγιάννης, ο υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης Νικόλαος Γουρνής, καθώς και γιατροί και νοσηλευτές, εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων της ευρύτερης περιοχής και μεγάλος αριθμός ακροατών. Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου προβλήθηκε σε μαγνητοσκόπηση χαιρετισμός του Προέδρου των Ελλήνων ιατρών της Ν. Υόρκης.
Με την ευκαιρία του συνεδρίου εκδόθηκε το βιβλίο «Τεστ Παπανικολάου ή Μέθοδος Babes μια επιστημονική «διαμάχη», ένα οριστικό τέλος»  του ιατρού κυτταρολόγου Διδάκτορα της ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Διαμαντή ,το οποίο προσφέρθηκε σε όλους τους συνέδρους. Ο γνωστός  ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς έστειλε  χαιρετισμό και πρόσφερε επ’ ευκαιρία του συνεδρίου δύο προσωπογραφίες με θέμα τη γυναίκα. Επίσης προσωπογραφία του Γ.Ν.Παπανικολάου προσέφερε η ζωγράφος  Κατερίνα Μάρκου.
Το συνέδριο τιμώντας τον Κυμαίο παγκόσμιο ευεργέτη και την γενέτειρα του πόλη, κατά το κλείσιμο των εργασιών του και ύστερα από εισήγηση του προέδρου του Ινστιτούτου Παπανικολάου και Δημάρχου Κύμης- Αλιβερίου Δημήτρη Θωμά υιοθέτησε και υπερψήφισε την πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος κατά της υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης «Γ.Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» και υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξής του.
 Το ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρει :
«Θεωρούμε   δεδομένο ότι  το  Νοσοκομείο Κύμης «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου»  δεν θα υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας, αλλά θα παραμείνει όπως έχει.
Επιβάλλεται  να αναβαθμιστεί επιπλέον  και σε εξοπλισμό και  σε ανθρώπινο  δυναμικό.
Η Πόλη της Κύμης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  στο Πανελλήνιο και σε Παγκόσμια κλίμακα με τον Μεγάλο Ερευνητή Γεώργιο Ν Παπανικολάου.
Τα τελευταία χρόνια και όλο πιο συχνά, είναι η πόλη στην οποία πραγματοποιούνται ιατρικά συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες γιατρών με συμμετοχή όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική.
Ο γιατρός  Γεώργιος Ν Παπανικολάου,  δεν θα ήταν ικανοποιημένος με την ισοπέδωση αρχών και αξιών  της σημερινής εποχής.
Το όραμά του να προσφέρει στην ανθρωπότητα,  πραγματοποιήθηκε την περίοδο της τεράστιας ανακάλυψης που έκανε τον περασμένο αιώνα,  με την  εξέταση  που παγκόσμια φέρει το όνομά του, την εξέταση κατά Παπανικολάου, που ακόμη σήμερα,  με την εκτίναξη της τεχνολογίας, θεωρείται αναντικατάστατη.
Είχε και το όραμα να σχεδιάσει και να κάνει  νοσοκομείο στην γενέτειρά του, να βοηθούνται και να θεραπεύονται οι κάτοικοι όχι μόνον της Κύμης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.  Αυτό το νοσοκομείο   που σήμερα η Πολιτεία αντιμετωπίζει λανθασμένα,  εμείς   ζητούμε με κάθε τρόπο, να  παραμείνει όπως είναι, ως ελάχιστη αναγνώριση και σεβασμό στον  Γεώργιο Ν Παπανικολάου και να αναβαθμιστεί.
Το Νοσοκομείο της Κύμης εκτός του ότι είναι κληροδότημα του Γ. Παπανικολάου, διαθέτει όλα τα βασικά τμήματα και κλινικές (παθολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό) καθώς και μονάδα τεχνητού νεφρού, εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, έχει δε δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.
Έχουν αναλογιστεί ποτέ οι ιθύνοντες τι κληρονομιά είναι ο Παγκόσμια αναγνωρισμένος Γεώργιος Ν.  Παπανικολάου για την Κύμη και ολόκληρη την Ελλάδα και αν ήταν άλλης εθνικότητας τι μεταχείριση θα είχε;»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου